Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γιατί πλήττει όλο και περισσότερους νέους και γυναίκες;

Ηταν γύρω στη δεκαετία του 1860 όταν η ομάδα του καθηγητή Charcot στο νοσοκομείο Salpe­triere στο Παρίσι έκανε ολοκληρωμένη περιγραφή της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Από τότε έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας και για καιρό η νόσος αποτελούσε μια αινιγματική, εκφυλιστική κατάσταση, που οδηγούσε στην αναπηρία και τον θάνατο.

Καρωτιδική νόσος: πάνω από το 50% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αυτή

Για το boro.gr γράφει ο κύριος Ζαρμακούπης Κωνσταντίνος Ν., Αγγειοχειρουργός:

Οι καρωτίδες είναι δύο κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο το κεφάλι μας. Έχουμε μια σε κάθε πλευρά του τραχήλου μας και η κάθε μια διχάζεται σε έξω και έσω καρωτίδα. Η έξω μεταφέρει αίμα στον τράχηλο και στο πρόσωπο ενώ η έσω μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο.

Τρία επιστημονικά επιτεύγματα του 2013 που αλλάζουν τη ζωή μας

To 2013 ήταν μία χρονιά με πληθώρα ιατρικών και επιστημονικών επιτευγμάτων.
Ωστόσο, τρία από αυτά αναμένεται να αλλάξουν, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Ο ήχος της Γης

Για το project της "The Sound Of The Earth", η Ολλανδή καλλιτέχνις Lotte Geeven ταξίδεψε στην πιο βαθιά ανοιχτή τρύπα του κόσμου για να μάθει τα μυστικά της και να ηχογραφήσει τον ήχο της Γης.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δελφινιών σε κάμερα


Μια πρωτότυπη ιδέα σε ντοκυμαντέρ του BBC είχε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας πλαστικά ψάρια - ομοιώματα που έφεραν πάνω τους κάμερες, οι υπεύθυνοι του δικτύου κατάφεραν να προσελκύσουν και να καταγράψουν πάνω από 3.000 δελφίνια να συνομιλούν και να κολυμπούν μαζί.

Επικίνδυνη η μείωση της περιφερειακής όρασης

 









Τα περισσότερα σοβαρά τροχαία ατυχήματα δεν συμβαίνουν στους αυτοκινητόδρομους, αλλά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Συχνά είναι επακόλουθο της αβλεψίας ενός οδηγού ο οποίος βλέπει τελευταία στιγμή τον πεζό που διασχίζει τον δρόμο ή το μικρό παιδί που ξέφυγε από την αγκαλιά της μαμάς του.

Μικρός αστεροειδής έκανε... ποδαρικό στη γήινη ατμόσφαιρα

 











Ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου 2-3 μέτρων έγινε αντιληπτός από τους αστρονόμους λίγο πριν διαλυθεί φλεγόμενος στη γήινη ατμόσφαιρα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ή την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε η NASA.

Δες πώς να έχεις χαμηλότερη χοληστερίνη σε λίγες εβδομάδες

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από την οικογενή – κληρονομική χοληστερίνη, η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή της είναι η κακή–λανθασμένη διατροφή.

Μυστηριώδης κοσμική ακτινοβολία έπληξε τη Γη 1.200 χρόνια πριν

Ένα ανεξήγητο γεγονός και φαινόμενο ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ιαπωνία.
Μια ριπή εξαιρετικά ισχυρής ακτινοβολίας άφησε τα ίχνη της στον πλανήτη πριν από περίπου 1.200 χρόνια, αποκαλύπτει μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του κοσμικού βομβαρδισμού στα δέντρα. Το φαινόμενο, όμως, παραμένει δυσεξήγητο.

Νησί του Πάσχα: Ο τόπος εξορίας των Τιτάνων

Το Νησί του Πάσχα (ή «Rapa Nui», στην γλώσσα των ντόπιων που σημαίνει «Μεγάλο Νησί») ανακαλύφθηκε ξανά  στην σύγχρονη εποχή από τον Ολανδό εξερευνητήτ Γιάκομπ Ρόγκεβεν που έφτασε εκεί, την ημέρα του Πάσχα το 1722.