Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πώς θα καταλάβετε αν η θάλασσα που κολυμπάτε είναι καθαρή

Πώς θα καταλάβετε αν η θάλασσα που κολυμπάτε είναι καθαρή


Bρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, και όπως είναι φυσικό, κάποιοι από εμάς απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται και κάποιοι άλλοι λίγο πιο άτυχοι, θα τη βγάλουν, στις κατά τ' άλλα όμορφες και αξιοπρεπέστατες παραλίες της Αττικής!

Το μπαχαρικό που μας προστατεύει από το Πάρκινσον!

 Το μπαχαρικό που μας προστατεύει από το Πάρκινσον!
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα... κρυφό όπλο ενάντια στο Πάρκινσον, καθώς ένα αγαπημένο μπαχαρικό φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες της εκφυλιστικής πάθησης.

Μύκητες συνελήφθησαν να κλέβουν γονίδια βακτηρίων

Η λεγόμενη οριζόντια μεταφορά γονιδίων, η μεταφορά DNA μεταξύ διαφορετικών ειδών, αποδεικνύεται πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι πίστευαν οι μικροβιολόγοι. 

8 σπάνια και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα!

Στον πλανήτη συμβαίνουν παράξενα και θαυμαστά πράγματα κάθε μέρα. 
Βροχές μετεωριτών, ουράνια τόξα-φωτιά και περίεργα σύννεφα είναι μερικά μόνο από αυτά τα φοβερά και τρομερά που μπορείτε να δείτε αν είστε αρκετά τυχεροί κάποια στιγμή στη ζωή σας να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια σας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε κάτι από αυτά… έρχεται το εγκεφαλικό!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε κάτι από αυτά… έρχεται το εγκεφαλικό!

Το ενδεχόμενο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου δεν πρέπει να ανησυχεί μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς, σύμφωνα με πολλές νέες έρευνες, χτυπά όλο και νεότερες ηλικίες.

Το κάπνισμα βλάπτει τη... μνήμη

Το κάπνισμα βλάπτει τη... μνήμη

Αυξημένες, κατά 45% είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, στα άτομα που καπνίζουν σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Κάνει καλό στην υγεία ο καφές ή όχι; Πόσο πρέπει να πίνω;

Ως φυτικής προέλευσης ρόφημα, ο καφές αποτελείται ουσιαστικά από ένα μείγμα χημικών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες (π.χ. χλωρογενικά οξέα και άλλες φαινολικές ενώσεις), η καφεΐνη, η καφεόλη, η καφεστόλη και οι μελανοϊδίνες, με πληθώρα βιολογικών δράσεων (π.χ. αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής, αντι-μεταλλαξιογόνου). Επίσης, ο καφές μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη ορισμένων μετάλλων (μαγνήσιο, μαγγάνιο, χρώμιο), της νιασίνης και κάποιων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Εορτή της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας

Γιορτάζουμε σήμερα 11 Ιουλίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας.


Εκτοξεύεται ο Ελληνικός δορυφόρος Λ-sat, τα μεσάνυχτα από τη NASA

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμένεται να εκτοξευτεί προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό ένας δορυφόρος της NASA που κατασκευάστηκε από έλληνες επιστήμονες.

Τι σας προκαλεί πέτρες στα νεφρά χωρίς να το γνωρίζετε...

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives» αποκαλύπτει έναν παράδοξο παράγοντα που μας επηρεάζει όλους και ευθύνεται για την εμφάνιση πετρών στα νεφρά,
την ύπαρξη του οποίου μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.

Πρωτοποριακή εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

  Πρωτοποριακή εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s ανέπτυξαν μία νέα εξέταση ικανή να προβλέπει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Η νέα μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση του συσσωρευμένου ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών τους.

H αφρικανική σκόνη “τρέφει” τον Ατλαντικό Ωκεανό

Μπορεί να θεωρείται κατάρα στην Ελλάδα, όμως η εισβολή αφρικανικής σκόνης είναι κυριολεκτικά ζωογόνος για το Βόρειο Ατλαντικό: ο σίδηρος που περιέχει η σκόνη της Σαχάρας λειτουργεί ως λίπασμα για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, το οποίο βρίσκεται στη βάση του τροφικού ιστού.

Καύσωνας: Αντίδοτο η σωστή ενυδάτωση

 

 

 

 

 

"Οχυρώστε" τον οργανισμό σας  
Το πρώτο σοβαρό crash test της χρονιάς περνάει αυτές τις ημέρες ο οργανισμός μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα, που επικρατούν στη χώρα. Όσο ο υδράργυρος «χτυπά κόκκινο», οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απώλεια υγρών είναι πιο αυξημένη και η αναπλήρωσή τους ακόμη πιο απαιτητική.

Έντεκα τροφές που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία

Υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ας δούμε μερικές από αυτές… Υπάρχουν πολλά είδη τροφών: οι λεγόμενες υπερτροφές που αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για την υγεία και τη σιλουέτα μας και άλλες που τονώνουν τη νοητική λειτουργία μας και βελτιώνουν τη μνήμη μας.

Τα υψηλότερα επίπεδα UV ακτινοβολίας που έχουν μετρηθεί ποτέ στη Γη

Θανάσιμα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας λούζουν το γυμνό έδαφος στο καταμεσήμερο. Είναι η κορυφή του πανύψηλου ηφαιστείου Λικανκαμπούρ στις βολιβιανές Άνδεις, στην οποία καταγράφηκαν τα υψηλότερα επίπεδα UV που έχουν μετρηθεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης.

Γκιόλα: Μία φυσική πισίνα με πράσινο νερό στη Θάσο

Ο λόγος για μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, τη Γκιόλα στη Θάσο, την οποία κάθε λίγο και λιγάκι εξυμνούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Και όχι άδικα.

Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο;

Εικοσιπέντε λεπτά λιγότερο κοιμόμαστε τα βράδια που έχει πανσέληνο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology και επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι επηρεαζόμαστε από τις κινήσεις του φεγγαριού.

Τρεις σούπερ πανσέληνοι το καλοκαίρι - Αύριο η πρώτη

Μια πολύ φωτεινή πανσέληνο θα δούμε το βράδυ του Σαββάτου.
Το φαινόμενο θα επαναληφθεί ακόμη καλύτερα στις 10 Αυγούστου, όταν θα υπάρξει η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνος του 2014, καθώς η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη (το λεγόμενο περίγειο). Μια τρίτη αρκετά μεγάλη πανσέληνος θα λάβει χώρα και στις 9 Σεπτεμβρίου.

O Εμίρης του Κατάρ αγόρασε το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο;

O Εμίρης του Κατάρ αγόρασε το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο;

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Ζάκυνθο από την πληροφορία ότι εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων πέριξ της ομορφότερης παραλίας του κόσμου, του περίφημου Ναυαγίου.