Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013


Γρηγορότερα κι από τη Γη περιστρέφεται ο πυρήνας της

 

Έναν γρίφο που απασχολεί τους επιστήμονες για περισσότερο από τρείς αιώνες κατάφεραν να λύσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Leeds στη Βρετανία, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, υποστηρίζοντας ότι προσδιόρισαν την κατεύθυνση προς την οποία περιστρέφεται το κέντρο της Γης.

Ο ελληνικός καφές χαρίζει χρόνια στη ζωή!

 

Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της μακροζωίας;
Κι όμως εκτός από άρωμα και γεύση φαίνεται ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine.
Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ελληνικού καφέ.
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Όταν πονάνε οι αρθρώσεις! Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 

 

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ρευματικές παθήσεις στην χώρα μας. Ένας στους τέσσερις συμπολίτης μας υποφέρει από κάποια  ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. 
Οι επιπτώσεις της ασθένειας δυσχεράνουν την καθημερινότητα των ασθενών πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους ενώ ένα ποσοστό που φτάνει  το 30% διστάζει  να αποκαλύψει την πάθησή του στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας. 

Παύλος Μελάς: Σαν σήμερα το 1904 έπεσε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

 

Παύλος Μελάς: Σαν σήμερα το 1904 έπεσε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία

«Βούλγαρος να μη μείνει». Αυτή ήταν η τελευταία φράση του Παύλου Μελά, λίγο πριν ξεψυχήσει στις 13 Οκτωβρίου του 1904, θανάσιμα τραυματισμένος στη μάχη που δόθηκε στη Στάτιστα με Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς.

Αριστοτέλης: ο πάνσοφος του αρχαίου κόσμου 

 

Αριστοτέλης ο Έλληνας φιλόσοφος που εξήγησε στην εποχή του πρακτικά τα πάντα!
Μαθητής του άλλου ογκόλιθου του αρχαιοελληνικού πνεύματος, του Πλάτωνα, ο σταγειρίτης στοχαστής ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα όσο και την επιστημονική μεθοδολογία.
Ο άνθρωπος που έκανε τη λογική πρόταγμα του φιλοσοφικού κόσμου και ασχολήθηκε -στο πλαίσιο της φυσικής φιλοσοφίας του- με τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις.

Άγνωστοι Έλληνες: Ιορδανία όταν οι Έλληνες σμιλεύουν τα βουνά 

 

Οι Έλληνες, λόγω της αγάπης τους για την έρευνα και το νέο, ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο μεταδίδοντας παράλληλα κάθε είδους γνώση και κουλτούρα στα μέρη που επισκέπτονταν.
Ν. Αμερική, Κίνα, Ινδίες είναι από τους βασικούς σταθμούς τους. Στο τέλος του ταξιδιού τους επέστρεφαν όμως οι περισσότεροι στα γνώριμα νερά της Μεσογείου αφήνοντας και εκεί το προσωπικό τους στίγμα.
Τέτοια χώρα υπήρξε και η περίφημη Ιορδανία

Το μυαλό είναι η συνείδησή σας είναι εσείς

 

Τι είναι το Μυαλό; Ποτέ αυτός ο όρος δεν ήταν τόσο κακομεταχειρισμένος, τόσο λίγο κατανοητός.
Πληροφορούμαστε έγκυρα ότι το Μυαλό είναι η ικανότητα της σκέψης, η πνευματική αρχή ή η συνείδηση στον άνθρωπο: πρόθεση, σκοπός, κλίση, επιθυμία, σκέψη, γνώμη, μνήμη, μνημονικό, διάθεση. Είναι επίσης κάτι άλλο πολύ με πολύ μεγαλύτερη σημασία. Το μυαλό είναι η συνείδησή σας. Είναι εσείς.
Αμέσως μόλις ...

Ρώσοι αστρονόμοι ανακάλυψαν αστεροειδή μεγέθους ενός χιλιομέτρου κοντά στη Γη 

 

Οι Ρώσοι αστρονόμοι του παρατηρητηρίου ISON-NM ανακάλυψαν ένα νέο αστεροειδή με διάμετρο περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του διαστημικού βράχου που πιστεύεται ότι είχε σκοτώσει τους δεινόσαυρους, να προσεγγίζει τη Γη.

Το τέλος της γερμανικής κατοχής [12 Οκτωβρίου 1944]

 

12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ το ν.Αιγαίο - Σεισμός και σε Ρόδο - Ανησυχία για Αθήνα

 

Ντόμινο σεισμικής διέγερσης ρηγμάτων στο νότιο Αιγαίο καταγράφεται αυτή την ώρα αφού μετά τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης, είχαμε και σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 20:16 σήμερα το βράδυ κοντά στη Ρόδο και δεκάδες μετασεισμούς.
Το επίκεντρο του σεισμού στην Ρόδο ήταν 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού σε βάθος 16 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί χωρίς να έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Το ερώτημα είναι αν ο σεισμός της Κρήτης ήταν ...

Οδηγός επιβίωσης - Πώς να αντιδράσετε και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

 

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σε έναν σεισμό αφού η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και συχνά-πυκνά πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί αλλά και θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οφείλονται κυρίως στον πανικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν σημειωθεί σφοδροί τραυματισμοί αλλά και θάνατοι από συνωστισμό κατά τη σεισμού.
Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού:
Κατ'αρχήν ψυχραιμία και όχι πανικός. Ελαχιστοποιήστε τις κινήσεις σας σε λίγα βήματα προς το κοντινότερο ασφαλές μέρος και αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, μείνετε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση και αναζητείστε τραπέζι ή γραφείο ή κάτι στο οποίο μπορείτε να καλυφτείτε με ασφάλεια.
Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο: ...

Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα;

 

Τι σχέση έχει η περίεργη ζέστη με τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη;

Τι λέει ο μύθος και τι απαντά το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης!
Ο "μύθος" από παλιά, λέει πως όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια έρχεται μεγάλος σεισμός! Το ίδιο κατά σύμπτωση συνέβη και χθες, όπου ένα "μικρό καλοκαίρι" έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα 6,2 ρίχτερ στην Κρήτη. Σήμερα μιλώντας με φίλους των Παραπολιτικών από την Κρήτη, μας ανέφεραν ξανά την παλιά αυτή θεωρία. "Έκανε πολλή ζέστη σήμερα" μας είπαν από την μεγαλόνησο. Άλλες πληροφορίες λένε, πως δεν φέρνει η ζέστη τον σεισμό, αλλά ο σεισμός προκαλεί ίσως ζέστη! Το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης απαντά στο ερώτημα αυτό.
Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα; ...

Σπάνιο φιλμ από την Απελευθέρωση της Αθήνας από την Φίνος Φιλμ

Ένα σπάνιο φιλμ της Φίνος Φιλμ για τις τελευταίες ημέρες πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς . Λίγες ώρες πριν φύγουν οι συνεργάτες τους , οι γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες και δοσίλογοι έσπευσαν να κάνουν τα τελευταία τους απάνθρωπα εγκλήματα, απαγχονίζοντας πατριώτες. Μεταξύ αυτών και τον πατέρα του Φίνου.


Παλιρροιογράφοι κατέγραψαν «μίνι» τσουνάμι στην Κρήτη - Πίνουν κόκκινο νερό μετά το σεισμό 

 

Ένα ανεπαίσθητο παλιρροϊκό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένη στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο, 67 χλμ δυτικά των Χανίων.
Το «μίνι» τσουνάμι είχε «φούσκωμα» περίπου 20 εκατοστών και πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες...