Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η Θεοποίηση της τεχνολογίας...

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογική ανάπτυξη είναι ραγδαία και ο άνθρωπος όλο και περισσότερο χρησιμοποιεί τις μηχανές και τα ψηφιακά περιβάλλοντα στην καθημερινή του ζωή.
Οι οικονομικές, παραγωγικές και καταναλωτικές ανάγκες(;) έχουν κάνει την μηχανή αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αλλά και τον άνθρωπο όλο και πιο εξαρτημένο από αυτήν.

Οι ιερές ελιές (Μορίες) της Αρχαίας Αθήνας

Ο μύθος της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την πόλη του Κέκροπα είναι γνωστός. Ο Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινα του έκανε να αναβλύσει μια πηγή, η Αθηνά εμφάνισε την πρώτη ήμερη ελιά με καρπό. Οι Αθηναίοι επέλεξαν την ελιά, η πόλη τους πήρε το όνομα της θεάς και έκτοτε μπορεί να είχαν πρόβλημα με το νερό αλλά ευδοκίμησαν λόγω του ευλογημένου καρπού.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου [20 Οκτωβρίου 1827]

Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, με 89 καράβια, υπό την αρχηγία του Τούρκου Ταχήρ πασά εισήλθε στον κόλπο του Ναβαρίνου, με σκοπό την ενίσχυση και τον εφοδιασμό των χερσαίων δυνάμεων του

Ο Ήλιος άρχισε να συμπεριφέρεται απρόβλεπτα

Μέσα στις επόμενες ημέρες στον Ήλιο είναι πιθανόν να σημειωθούν ισχυρές εκλάμψεις, οι οποίες θα προκαλέσουν στη Γη μαγνητικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, ο κίνδυνος των ηλιακών εκλάμψεων θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα.
Στον Ήλιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προσεγγίζονται δύο ενεργές ζώνες, οι οποίες είναι ομάδες κηλίδων. Για την ώρα φέρονται να είναι ασφαλείς, όμως εάν συγχωνευτούν σε μία, τότε οι μάζες των

Μελατονίνη η θαυματουργή ορμόνη

Η μελατονίνη ελέγχει τον βιορυθμό μας, τη διάθεση, την αναπαραγωγή, το βάρος, ακόμη και τον καρκίνο.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη θαυματουργή που είναι πάρα πολύ υποτιμημένη από την άποψη της δυναμικής επιπτώσης προς στην υγεία μας. Μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου / εγρήγορσης, τους κύκλους μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί

«Αναπόφευκτος» ο μαζικός αφανισμός θαλάσσιων ειδών

Η υγεία των ωκεανών υποβαθμίζεται ταχύτερα απ’ όσο εκτιμούσαν έως σήμερα οι επιστήμονες, οι οποίοι τώρα προειδοποιούν ότι ο μαζικός αφανισμός ειδών ενδέχεται να αποδειχθεί σχεδόν αναπόφευκτος, εν μέρει λόγω της οξίνισης, η οποία αποτελεί σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια.
Η σημερινή οξίνιση «είναι πρωτοφανής στην ιστορία της Γης. Εισερχόμαστε σε

Νέα μελέτη δείχνει 95% ευθύνη του ανθρώπου για την κλιματική αλλαγή

Με μεγαλύτερη βεβαιότητα από ό,τι προηγουμένως αποδίδει επιτροπή επιστημόνων υπό τον ΟΗΕ στον άνθρωπο την κλιματική αλλαγή, στην αναφορά του οργάνου που κλείνει την συνάντηση αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες που κράτησε μία εβδομάδα.
Η διακυβερνητική επιτροπή IPCC θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση

Το προσωπείο του Αγαμέμνονα

Το προσωπείο του Αγαμέμνονα είναι ένα εύρημα της ανασκαφής των Μυκηνών το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν.
Το εύρημα είναι μία χρυσή νεκρική μάσκα και βρέθηκε πάνω στο πρόσωπο ενός σώματος που βρέθηκε στον ταφικό θάλαμο Ε'. Ο Σλήμαν πίστευε ότι ανακάλυψε το πτώμα του θρυλικού αρχαίου βασιλιά Αγαμέμνονα, από όπου η μάσκα πήρε το όνομά της. Σύγχρονες αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι η μάσκα ανάγεται το 1500- 1550 π.χ., περίοδος πολύ προγενέστερη από την εποχή που

Ο μύθος της Μαύρης θάλασσας

Ο Εύξεινος Πόντος ή Μαύρη Θάλασσα είναι εσωτερική θάλασσα μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μικράς Ασίας.
Ο όρος «Μαύρη Θάλασσα» δεν εντοπίζεται σε ημερομηνία νωρίτερα του 12ου αιώνα.
Ο Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, ο Εύξεινος Πόντος συχνά αποκαλείτο

Πόσο κόστισε η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου για να κατακτήσει τον κόσμο

Πόσο κόστισε στον Μέγα Αλέξανδρο η κατάκτηση του κόσμου. Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου δεινός οικονομολόγος, με... μάστερ στα οικονομικά του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν για αδύναμους «λύτες».
Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες και οι εξοπλισμοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πόσα βραχυπρόθεσμα

Μάχη Μαραθώνα - Όλες οι άγνωστες λεπτομέρειες

Τι ώρα ξεκίνησε η μάχη του Μαραθώνα- πρωί, όπως οι περισσότερες μάχες στην αρχαιότητα - ή απόγευμα; Ποιον δρόμο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να φθάσουν στο πεδίο της μάχης;
Πόσους μαχητές διέθεταν οι Έλληνες και πόσους στρατιώτες οι Πέρσες; Πήραν μέρος και οι δούλοι; Πόσο χρόνο κράτησε η μάχη που έκρινε την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης; Ποια

Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης με τα 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 είδη [Εικόνες]

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας.
Όμως τα μισά από αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Σεισμός 6,5 ρίχτερ στο Μεξικό

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Μεξικό.
Το επίκεντρο σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εντοπίστηκε σε απόσταση 74χλμ. από την πόλη Ετσορόπο και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στο 1χλμ.

Τι να φάτε για να κοιμηθείτε



Eάν οι «λευκές νύχτες» είναι συνηθισμένο φαινόμενο για σας, εάν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας, χωρίς να μπορείτε να κλείσετε μάτι, εάν ξυπνάτε ξαφνικά μαύρα χαράματα και δεν μπορείτε να συνεχίσετε τον ύπνο σας, δεν είστε οι μόνοι: Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ένας στους τέσσερις ενηλίκους, κυρίως γυναίκες, υποφέρει από κάποια μορφή αϋπνίας. H αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε