Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Επικίνδυνη η μείωση της περιφερειακής όρασης

 









Τα περισσότερα σοβαρά τροχαία ατυχήματα δεν συμβαίνουν στους αυτοκινητόδρομους, αλλά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Συχνά είναι επακόλουθο της αβλεψίας ενός οδηγού ο οποίος βλέπει τελευταία στιγμή τον πεζό που διασχίζει τον δρόμο ή το μικρό παιδί που ξέφυγε από την αγκαλιά της μαμάς του.
Λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι υπεύθυνο για το τροχαίο μπορεί να είναι κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα όπως το γλαύκωμα, που προκαλεί ποικίλου βαθμού απώλεια της περιφερειακής οράσεως και μερικές φορές οδηγεί στην τύφλωση.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, εξηγώντας ότι η αύξηση στην πίεση στο εσωτερικό του ματιού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν στα δύο τρίτα των κρουσμάτων γλαυκώματος, οφείλεται στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του υγρού που υπάρχει μέσα στα μάτια μας.

Η αυξημένη ενδοφλέβια πίεση οδηγεί σε προοδευτικά αυξανόμενες βλάβες του οπτικού νεύρου και έτσι στη σταδιακή απώλεια της οράσεως. Όταν οι πάσχοντες χάνουν την περιφερειακή όρασή τους, τείνουν να κάνουν ένα αυτοσχέδιο τεστ: προσπαθούν να διαβάσουν ό,τι βρίσκεται ευθεία μπροστά τους. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ελέγχουν την κεντρική τους όραση και όχι την περιφερειακή.

Η απώλεια της περιφερειακής όρασης λόγω γλαυκώματος μπορεί να μην είναι ενιαία, αλλά να δημιουργούνται μικρά κενά σημεία στην εικόνα που προβάλλεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και μεταφέρεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, όλοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το ενδεχόμενο γλαυκώματος και να κάνουν συστηματικά εξετάσεις για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχουν από αυτό. Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και ο έλεγχος του οπτικού νεύρου είναι απαραίτητα βήματα για τον έλεγχο του γλαυκώματος. Υπολογίζεται ότι το 50% έως 65% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα. Ποσοστό έως 40% της περιφερειακής οράσεως μπορεί να χαθεί πριν αντιληφθούν οι ασθενείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια τους.

Το γλαύκωμα είναι πιο συχνό στις ηλικίες άνω των 40 ετών και πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε πάσχοντες από μυωπία, σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου και στους διαβητικούς ασθενείς. Μελέτες έχουν δείξει πως μολονότι μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια οι πάσχοντες από αρχόμενο γλαύκωμα και μικρή απώλεια της οράσεως, η οδήγηση καθίσταται επικίνδυνη όταν δημιουργηθούν σοβαρές βλάβες στο οπτικό νεύρο. Ο έλεγχος της όρασης για γλαύκωμα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, από τα 40ά γενέθλια και έπειτα.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου