Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Έγινε πυρηνική δοκιμή πολύ ισχυρού πυρηνικού όπλου από την Β.Κορέα;


Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε σήμερα το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 132 χιλιόμετρα δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου και με δεδομένο ότι η περιοχή δεν είναι σεισμογενής εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για νέα πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα και μάλιστα ενός πολύ ισχυρού όπλου από η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή.

Ακόμα και ένας μικρός πυρηνικός πόλεμος θα έφερνε παγκόσμιο χειμώνα

Ακόμα κι αν είχε σχετικά περιορισμένη κλίμακα, ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα προκαλούσε καταστροφική πτώση της θερμοκρασίας, ξηρασίες και εξασθένιση στο στρώμα του όζοντος σε όλο τον πλανήτη, δείχνει η τελευταία προσομοίωση στον υπολογιστή.

Οι δέκα πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από σεισμούς τυφώνες κυκλώνες και τσουνάμι

Είναι οι στιγμές που ο άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος, μπροστά στην ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης. Σεισμοί, τσουνάμι, κυκλώνες και άλλες αντίστοιχες φυσικές καταστροφές προδίδουν με τον πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής.

Ψάρεψαν τεράστιο γουλιανό βάρους...167 κιλών

Έναν ακόμη τεράστιο γουλιανό, βάρους...167 κιλών ψάρεψαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Νικόλαος Κουρτίδης και ο αντιπρόεδρος Μάκης Κουμπούρας, σε σημείο της λίμνης Πολυφύτου, πάνω από τη γέφυρα του Ρυμνίου!

Μικρόβια που απελευθέρωναν μεθάνιο «ένοχα» για το Μεγάλο Αφανισμό;

Πριν από περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια, η Γη βίωσε τη μαζικότερη εξαφάνιση ειδών που έχει καταγραφεί.

Η φονική κατολίσθηση στις ΗΠΑ οπως φάνηκε από το δορυφόρο

Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φονική κατολίσθηση στην Ουάσιγκτον απεικονίζει φωτογραφία από δορυφόρο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κοινή προέλευση του νερού της Γης και της Σελήνης

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εστιάζει σε ίχνη παρουσίας νερού σε σεληνιακά πετρώματα, το νερό στον πλανήτη μας και στο φυσικό του δορυφόρο ίσως να έχουν την ίδια προέλευση.
Εάν επαληθευτεί η διαπίστωση των επιστημόνων, θα αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της θεωρίας για το σχηματισμό της Σελήνης από υλικό που ανήκε στην αρχέγονη Γη και αποσπάστηκε εξαιτίας κάποιας γιγαντιαίας σύγκρουσης στα πρώιμα χρόνια του Ηλιακού Συστήματος.
Η εκτεταμένη πρόσβαση των επιστημόνων σε σεληνιακά πετρώματα οφείλεται στις διαστημικές αποστολές στη Σελήνη (επανδρωμένες και μη), από τις οποίες συλλέχτηκαν εκατοντάδες πολύτιμα κιλά δειγμάτων εδάφους και βράχων.
Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην περιεκτικότητα σε νερό σχετικά νεώτερων σεληνιακών πετρωμάτων με προέλευση το μανδύα της Σελήνης.  Αντίθετα η νέα έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγματα από υπερυψωμένες περιοχές στη σεληνιακή επιφάνεια τα οποία είχαν συλλέξει οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17.
Τα πετρώματα  αυτά θεωρούνται πως είναι πολύ παλαιότερα αφού προέκυψαν από την αποκρυστάλλωση της επιφάνειας του μάγματος που δημιούργησε τη Σελήνη και παρέμειναν ανεπηρέαστα από τις διεργασίες στο εσωτερικό της.
Τα ηφαιστειογενή αυτά πετρώματα περιέχουν ποσότητες απατίτη, ενός ορυκτού πλούσιου σε υδρογόνο που υποδεικνύει την ύπαρξη νερού στο παρελθόν της Σελήνης, ενώ ανίχνευσαν και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού στην κρυσταλλική τους δομή.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, μέτρησαν την ισοτοπική σύνθεση του υδρογόνου και του νερού στα δείγματα, με άλλα λόγια ένα είδος χαρακτηριστικής υπογραφής των συγκεκριμένων μορίων, που τους επιτρέπει να τα συγκρίνουν με άλλα μόρια σε διαφορετικά ουράνια σώματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υπογραφές  που ανακάλυψαν στα σεληνιακά πετρώματα είναι πανομοιότυπες με άλλες που έχουν ανακαλυφθεί και σε μετεωρίτες στη Γη, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το νερό στη Σελήνη μπορεί να μεταφέρθηκε με μετεωρίτες.
Καθώς όμως οι ίδιες μοριακές υπογραφές εκτιμάται πως βρίσκονται και στο μανδύα του πλανήτη μας, το νερό στο εσωτερικό του και το νερό στο φεγγάρι ίσως έχουν κοινή προέλευση.
Για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για το παρελθόν των δύο σωμάτων και το σχηματισμό τους, θα χρειαστεί ένας ακριβέστερος χρονικός προσδιορισμός της εποχής που οι μετεωρίτες  τα βομβάρδιζαν μεταφέροντας νερό.
H έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.
naftemporiki.gr