Ωστόσο, τρία από αυτά αναμένεται να αλλάξουν, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Ο κρυμμένος δεύτερος κώδικας στο DNA
Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, Γιάννη Σταματογιαννόπουλο, εντόπισε ένα δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το γονιδίωμα χρησιμοποιεί το γενετικό κώδικα για να «γράψει» δύο διαφορετικές «γλώσσες» βιολογικού προγραμματισμού.
Αναλυτικά, η πρώτη κωδικοποιεί και κατευθύνει τις πρωτεΐνες και η δεύτερη καθοδηγεί το κύτταρο σχετικά με το πώς τα γονίδια θα ελέγχονται.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επικεφαλής, το γεγονός ότι ο γενετικός κώδικας μπορεί να γράφει ταυτόχρονα δύο είδη πληροφοριών, σημαίνει ότι πολλές αλλαγές στο DNA, που φαίνονται να μεταβάλουν τις αλληλουχίες των πρωτεϊνών, μπορεί στην πραγματικότητα να διαταράσσουν τα προγράμματα ελέγχου των γονιδίων και έτσι να προκαλούν ασθένειες.
Μεταλλάξεις που προκαλούν ογκογένεση
Βρετανοί ερευνητές του κέντρου Sanger εντόπισαν τις 21 κυριότερες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν (σε ποσοστό 97%) την ογκογένεση στους 30 πιο συνηθισμένους τύπους της ασθένειας.
«Όσο βαθύτερα κατανοούμε τα αίτια εκδήλωσης της ασθένειας τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου», εξήγησαν οι ερευνητές.
Εκτυπωτές 3D τυπώνουν όργανα και δέρμα
Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων κατάφερε την εκτύπωση δέρματος από δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται από τον τραυματία. Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί καλλιέργειες κυττάρων αντί για μελάνη και το ανθρώπινο σώμα αντί για χαρτί.
Επίσης, επιστήμονες από το νοσοκομείο Σεν Βίνσεντ, της Μελβούρνης, προχώρησαν ακόμη περισσότερο «εκτυπώνοντας» χόνδρους, μυς, νευρικά κύτταρα σε βιοεκτυπωτές.
Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι να διατηρήσουν ζωντανούς τους ιστούς που δημιουργούν, ωστόσο εκτιμούν ότι μέσα στη δεκαετία θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις πλήρως λειτουργικών οργάνων, σχεδιασμένων ειδικά για τις ανάγκες κάθε ασθενή.
onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου