Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν στοιχεία από εφήβους, ηλικίας 15 έως 18 ετών, εκ των οποίων 463 ήταν κορίτσια και 484 ήταν αγόρια.
Μεταξύ άλλων, λήφθηκαν υπόψη η σεξουαλική τους ωριμότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, οι αθλητικές τους δραστηριότητες, αν κάπνιζαν, αν κατανάλωναν αλκοόλ, καθώς επίσης και τα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων στα οστά τους, από περιοχές όπως η λεκάνη και οι μηροί.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν μετά την ανάλυση των δεδομένων, τα αγόρια τα οποία ασχολούνταν περισσότερες ώρες με τον υπολογιστή παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα σε μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα είχαν και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
«Τα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων στα οστά είναι ισχυρός δείκτης κινδύνου για κατάγματα στο μέλλον. Ειδικά ο τρόπος ζωής των αγοριών προκαλεί μεγαλύτερο ΔΜΣ, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αύξηση της οστικής μάζας, κάτι που ίσως στο μέλλον προκαλέσει οστεοπόρωση και κατάγματα», επισημαίνει μία εκ των ερευνητών, η δρ. Anne Winther του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας στο Τρόμσο.
Ωστόσο, δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο και για τα κορίτσια.
Συγκεκριμένα, όσα ασχολούνταν με τον υπολογιστή από 4 έως 6 ώρες ημερησίως είχαν υψηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων στα οστά τους, συγκριτικά με όσα περνούσαν λιγότερο από 1,5 ώρα μπροστά από την οθόνη.
«Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και σίγουρα αξίζει τον κόπο να γίνει περεταίρω σχετική έρευνα σε διαφορετικά και μεγαλύτερα δείγματα ατόμων», υποστηρίζει η δρ. Winther.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου