Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Όταν σείστηκε η Γη!

Η Γη σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της αποτελεί πόλο έλξης μικρότερων και μεγαλύτερων διαστημικών σωμάτων.

Ειδικά στην πρώιμη περίοδο της η Γη κυριολεκτικά βομβαρδιζόταν από διαστημικά σώματα. Η μεγαλύτερη τέτοια σύγκρουση θεωρείται εκείνη όπου ένα σώμα μεγέθους παρόμοιο με αυτό του Άρη έπεσε στη νεαρή τότε Γη προκαλώντας τη γέννηση της Σελήνης.
Η «διασημότερη» σύγκρουση είναι φυσικά εκείνη που έγινε πριν από περίπου 65 εκ. έτη στη Βόρειο Αμερική η οποία σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Ερευνητές στις ΗΠΑ συνέλεξαν στοιχεία για μια τρομερή σύγκρουση που συνέβη πριν από περίπου 3 δισ. έτη. Οι ερευνητές ανασυνέθεσαν αυτή τη σύγκρουση η οποία κάνει εκείνη των δεινοσαύρων να μοιάζει με… χάδι.
Πλανητικό σοκ
Γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανασυνέθεσαν την πτώση ενός αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 3.26 δισ. έτη δηλαδή, περίπου 800 εκ. έτη μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας. Στοιχεία για αυτή τη κατακλυσμιαία σύγκρουση εντοπίστηκαν στη Νότιο Αφρική.
Ο αστεροειδής των δεινοσαύρων είχε διάμετρο περίπου 10 χλμ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συμβάν που μελέτησαν ήταν προϊόν της πτώσης στη Γη ενός αστεροειδή με διάμετρο 37-58 χλμ! Η τρομερή σύγκρουση δημιούργησε ένα κρατήρα με διάμετρο 500 χλμ.
Η σεισμική δραστηριότητα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση ήταν παγκόσμια και σύμφωνα με τους ερευνητές η ισχυρότερη που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Οι σεισμοί ταρακούνησαν συθέμελα ολόκληρο τον πλανήτη για διάστημα μισής ώρας και δημιούργησαν γιγάντια τσουνάμι.
«Γνωρίζαμε ότι είχε συμβεί αυτή η σύγκρουση και ότι ήταν μεγάλη αλλά δεν γνωρίζαμε τελικά πόσο μεγάλη ήταν» αναφέρει ο Ντόναλντ Λόου, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems».
Στην καλλιτεχνική απεικόνιση εικονίζεται αριστερά ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκ. έτη και θεωρείται υπεύθυνος για την εξόντωση των δεινοσαύρων. Δεξιά εικονίζεται ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 3.26 δισ. έτη και κυριολεκτικά «κούνησε» ολόκληρο τον πλανήτη. Credit: (EGU)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου