Γνωρίζατε ότι η μπύρα που πίνετε, ενώ ψήνονται τα κρέατα στο μπάρμπεκιου, μπορεί να σας «προστατέψει»;
Σύμφωνα με έρευνα, η μπύρα, όταν χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδα, βοηθά στο να μειωθεί ο σχηματισμός των δυνητικά βλαβερών ουσιών στα ψητά κρέατα.
Συγκεκριμένα, παλαιότερες έρευνες είχαν διαπιστώσει συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση ψητού κρέατος και την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) είναι ουσίες που μπορεί να δημιουργηθούν, όταν τα κρέατα ψήνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Τα υψηλά επίπεδα των PAHs, που βρίσκονται επίσης στον καπνό των τσιγάρων και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, συνδέονται με καρκίνους σε πειραματόζωα, αλλά δεν είναι γνωστή η επίδρασή τους στους ανθρώπους.
Πλέον, διαπιστώνεται ότι οι μαρινάδες με μπύρα, κρασί ή τσάι μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στα ψητά κρέατα.
Μάλιστα, η μαύρη μπύρα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη δραστικότητα, περιορίζοντας τα επίπεδα 8 βασικών PAHs κατά τουλάχιστον 50%, συγκριτικά με ένα κρέας που δεν έχει μαριναριστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου