Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ - Η σιωπηλή απειλή

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ - Η σιωπηλή απειλή



Σε όλο τον κόσμο, 300-400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη χρόνια μορφή της ηπατίτιδας Β, παρά την ύπαρξη εμβολίου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Β στο παρελθόν.
Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή επικράτεια, 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη χρόνια μορφή της νόσου, ενώ στην Ελλάδα, η ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η ηπατίτιδα Β είναι ο δεύτερος σημαντικότερος καρκινογόνος παράγοντας μετά το κάπνισμα, ενώ η χρόνια μορφή της νόσου ευθύνεται για το 80% των περιστατικών καρκίνου του ήπατος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα Β είναι 100 φορές πιο μολυσματική από τον ιό του HIV, εξαιτίας όμως της απουσίας συμπτωμάτων, οι πάσχοντες συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και έτσι μπορούν να τη μεταδώσουν ακούσια σε άλλους. Παράλληλα, ο βαθμός επίγνωσης και κατανόησης της ηπατίτιδας Β είναι χαμηλός μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα υγείας, καθώς τα συμπτώματα παραμένουν «μη ορατά» για πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα, η συχνότητα των ασθενών με χρόνια HBV λοίμωξη υπολογίζεται μεταξύ του 2% και 3%, ενώ είναι σαφώς αυξημένη μεταξύ των οικονομικών μεταναστών (8%) . Παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και τη σημαντικότατη ελάττωση της HBV λοίμωξης στα παιδιά και τους εφήβους της χώρας μας, οι επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παλαιές περιπτώσεις χρόνιων HBV λοιμώξεων δεν έχουν ελαττωθεί σε αριθμό και οι επιπλοκές από αυτές αυξάνουν όσο μεγαλώνουν σε ηλικία οι ασθενείς.
Νέα κλινικά δεδομένα
Νέα κλινικά δεδομένα για την ουσία εντεκαβίρη (ένα ισχυρό αντιικό που λαμβάνεται από το στόμα, με υψηλή επιλεκτικότητα και υψηλό γενετικό φραγμό στην αντοχή), που περιλαμβάνουν μελέτες παρατήρησης σε πραγματικές συνθήκες, παρουσιάστηκαν στην 44η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (EASL) στην Κοπεγχάγη και επιβεβαίωσαν το καλό προφίλ αποτελεσματικότητας και αντοχής της εντεκαβίρης, το οποίο παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες.
Η ουσία διατηρεί υψηλό γενετικό φραγμό αντοχής στον ιό HBV ύστερα από έξι χρόνια, σε ασθενείς που δεν είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία. Η εμφάνιση αντοχής στην ουσία με την πάροδο του χρόνου είναι σπάνια, με αθροιστική πιθανότητα γονοτυπικής αντοχής στην εντεκαβίρη 1,2% σε 6 χρόνια. Από το τρίτο έτος και μετά, κανένας ασθενής αυτής της ομάδας δεν ανέπτυξε αντοχή.
Ασθενείς ανθεκτικοί στη λαμιβουδίνη
Αθροιστική πιθανότητα γονοτυπικής αντοχής 57% ύστερα από 6 χρόνια θεραπείας.
Αυτά τα αποτελέσματα συμπίπτουν με το εύρημα ότι οι ασθενείς με αντοχή στη λαμιβουδίνη εμφάνισαν χαμηλότερο γενετικό φραγμό, που εξηγεί την αύξηση αντοχής στην ουσία
Ιστορικό μελετών
Περισσότεροι από 700 ασθενείς σε 5 μελέτες ξεκίνησαν θεραπεία με την ουσία και παρακολουθήθηκαν για μακροχρόνια ανταπόκριση και αντοχή στη θεραπευτική αγωγή. Οι ασθενείς που είχαν αρχικά λάβει θεραπεία με εντεκαβίρη (είτε 0,5 mg είτε 1mg), έλαβαν 1mg στη μακροχρόνια μελέτη παρακολούθησης. Η εξαετής ανάλυση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αναλύσεων, προσθέτοντας πληροφορίες για ασθενείς οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με την ουσία στη διάρκεια του 6ου έτους παρακολούθησης.
Αντιική δράση της εντεκαβίρης:
Αποτελέσματα 160 ασθενών με χρόνια Ηπατίτιδα Β σε διεθνή πολυκεντρική μελέτη ομάδας.
Αποτελέσματα δεδομένων
* Κανένας ασθενής δεν παρουσίασε ιολογική διαφυγή.
* 70% των ασθενών πέτυχαν ιολογική ανταπόκριση (HBV DNA < 80 IU/mL) μέσα σε 48 εβδομάδες.
* 82% των ασθενών πέτυχαν ομαλοποίηση των επιπέδων ALT σε 48 εβδομάδες.
Ιστορικό μελέτης
Μέσω του «VIRGIL Network of Excellence», 160 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β σε 7 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μονοθεραπεία με την ουσία, προκειμένου να καθοριστούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας (0,5 mg ή 1 mg) σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε θεραπευτική αγωγή. Τα επίπεδα του ηπατικού ενζύμου ALT και του ιικού φορτίου (HBV DNA) των ασθενών ελέγχονταν κάθε 3 μήνες.
Πληροφορίες www.hepatitisinfo.org (διαθέσιμο σε 11 γλώσσες).
Πώς μπορώ να εμποδίσω τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β
Το να κάνετε το εμβόλιο ηπατίτιδας Β είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης. Ωστόσο, εμβόλια ηπατίτιδας Β δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα. Στην Ευρώπη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα. Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εφαρμόζουν γενικά προγράμματα εμβολιασμού των νηπίων.
Αν έχετε ήδη εκτεθεί στον ιό, ο εμβολιασμός δεν θα αποτρέψει τη μετάδοση της μόλυνσης.
Καθώς η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη μετάδοσης της ηπατίτιδας Β. Αυτοί περιλαμβάνουν:
* Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα με άλλους. Σε αυτά περιλαμβάνονται ξυράφια, οδοντόβουρτσες, σκουλαρίκια και νυχοκόπτες
* Σε περίπτωση που κάνετε τατουάζ ή piercing σώματος σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιούνται καθαρές βελόνες
* Αν πηγαίνετε για ξύρισμα σε κουρέα, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιεί καθαρά ξυράφια
* Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά δε αν έχετε πολλαπλούς συντρόφους
* Αποφύγετε τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Αν συνεχίζετε να κάνετε χρήση παράνομων ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, μη μοιράζεστε ποτέ βελόνες ή σύριγγες
* Αν εργάζεστε στο χώρο της υγείας, ακολουθήστε τις ορθές πρακτικές για τη χρήση και απόρριψη των βελονών
Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Β, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να κάνετε μια εξέταση αίματος ηπατίτιδας Β. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε αν έχετε μολυνθεί με ηπατίτιδα Β και να θυμάστε να ακολουθείτε πάντα τις παραπάνω συμβουλές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου