Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Επικίνδυνο... και το ένα ποτηράκι

Όταν το θέμα είναι η οδήγηση, δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ακόμη και ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου, αποκαλύπτει μία πρωτοποριακή μελέτη.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 570.731 θανατηφόρα τροχαία που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1994 και 2011.

Εξέτασαν τις συγκεντρώσεις αλκοόλ (BAC) στο αίμα των οδηγών και τις αιτίες του τροχαίου σε κάθε ένα από τα ατυχήματα ξεχωριστά.

Ανακάλυψαν πως ακόμα και οι οδηγοί με BAC ίσο με 0,1 γραμμάριο ανά λίτρο αίματος (το χαμηλότερο στη μελέτη) είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι νηφάλιοι οδηγοί να είναι υπεύθυνοι για το τροχαίο.

Ένας ενήλικας άνδρας θα χρειαζόταν μόλις 170 ml μπύρας (σχεδόν μισό ποτήρι) για να φτάσει το 0,1 g/l στο αλκοτέστ.

Οι πιθανότητες αποκλειστικής ευθύνης για το τροχαίο αυξάνονταν και στα δύο φύλα κατ’ αναλογία με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, λένε οι ερευνητές.

«Δεν βρήκαμε κανένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα που να μην αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φίλιπς, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

«Μπορεί ο κόσμος να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά ένα και μόνο ποτό μπορεί να διαταράξει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου του. Σαφώς όχι τόσο πολύ όσο πέντε ποτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα ποτό είναι αθώο».

Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας είναι σαφή: όποιος θέλει να οδηγήσει, δεν πρέπει να καταναλώνει ούτε σταγόνα αλκοόλ, διότι αυτομάτως διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να κάνει κάποιο λάθος που θα οδηγήσει σε θανατηφόρο τροχαίο.».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου