Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Όλα τα μυστικά για γερά δόντια

δοντια
Πόσο «φιλικά» για τα δόντια μας είναι ένα αποξηραμένο σύκο ή μια πορτοκαλάδα; Είναι απαραίτητο το στοματικό διάλυμα; Τι χρωματίζει το σμάλτο των δοντιών; Από την επιλογή των κατάλληλων σνακ έως το σωστό τρόπο βουρτσίσματος, ας διαβάσουμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια μας.
Εάν βαθμολογούσαμε τις επιδόσεις μας όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή, εμείς οι Έλληνες μάλλον θα παίρναμε κάτω από τη βάση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο μόνο 150 ml οδοντόκρεμας συγκριτικά με τα 250-300 ml που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και η κατάσταση των δοντιών μας είναι απογοητευτική όσον αφορά την έκταση και τη βαρύτητα της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας που προσβάλλει και τα οστά των γνάθων). Οι 6 στους 10 βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόλις μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά, ενώ μόνο οι 3 στους 10 τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα. Καλό είναι, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας.
SOS με κάθε μπουκιά
Κάθε φορά που τρώμε, το περιβάλλον του στόματος γίνεται όξινο -δηλαδή μειώνεται το pH της στοματικής κοιλότητας- και τα οξέα που παράγονται διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών (την εξωτερική λευκή στιβάδα), προκαλώντας τερηδόνα. Συνεπώς, εάν τσιμπολογάμε διαρκώς -και όχι απαραιτήτως γλυκά-, το pH του στόματος δεν προλαβαίνει να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, οπότε εκθέτουμε συνεχώς τα δόντια μας στο διαβρωτικό έργο των οξέων.
Υγιεινά ναι, αλλά όχι για τα δόντια
Τα φρούτα αναμφίβολα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα δόντια μας, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που διαβρώνει τα δόντια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Γι’ αυτό, ας ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό μετά την πόση τους.
«Όχι» σε ό,τι κολλάει
Όσο πιο κολλώδης είναι η υφή ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η τερηδογόνος δράση του, επειδή επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Αυτό ισχύει τόσο για τα κολλώδη ζαχαρούχα τρόφιμα (π.χ. λουκούμια), όσο και για τα θρεπτικά τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως ο κρόκος του αυγού, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα. Όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή δηλαδή, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σνακ που δεν επικολλώνται στα δόντια, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια). Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών με κολλώδη υφή. Επίσης, μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μαστίχα, που ευνοούν την παραγωγή σάλιου, το οποίο αποτελεί ένα «φυσικό» καθαριστικό του στόματος.
Προσοχή, χρώμα!
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε καφέ με μέτρο (π.χ. 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη του τσιγάρου. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας.
Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου να μην αφήνουμε την αδαμαντίνη των δοντιών εκτεθειμένη στο διαβρωτικό έργο των τερηδογόνων βακτηρίων. Επίσης, να βουρτσίζουμε πάντα και τη γλώσσα μας, δεδομένου ότι εκεί συγκεντρώνονται τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος.
7 απορίες για τα δόντια
Κάθε πότε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;
Κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής, αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών μας. Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνουν ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικότερα (ανά τρίμηνο ή τετράμηνο).
Τι οδοντόκρεμα να διαλέξω;
Μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι μια καλή επιλογή. Για τα άτομα με υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί ένας έλεγχος από τον οδοντίατρο.
Είναι απαραίτητη η χρηση στοματικού διαλύματος;
Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά, φροντίζοντας να τηρούμε το χρόνο που αναγράφεται στην ετικέτα του όσον αφορά τη διάρκεια που επιτρέπεται να το κρατήσουμε στο στόμα μας (π.χ. για 2 λεπτά), ώστε να αποφύγουμε τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος. Επίσης, καλό είναι προτού επιλέξουμε στοματικό διάλυμα να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας.
Είναι αποτελεσματικές οι οδοντόκρεμες που λευκαίνουν τα δόντια;
Καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια;
Πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών. Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ. Εάν, όμως, έχουμε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να μας υποδείξει να τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που το μεσοδόντιο βουρτσάκι δεν χωράει στο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, τότε πρέπει να χρησιμοποιούμε νήμα.
Πώς θα προστατεύσω τα δόντια μου από την ουλίτιδα;
Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν. Για την αποφυγή αυτής της σοβαρής οδοντικής νόσου, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, επιμένοντας στα σημεία όπου ματώνουν τα ούλα για να φύγει η μικροβιακή πλάκα (η φροντίδα των δοντιών ολοκληρώνεται με το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εφόσον χρειάζεται, καθώς και με την επίσκεψη στον οδοντίατρο).
Πηγή:vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου