Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκε το πρώτο ποταμίσιο δελφίνι στη Βραζιλία μετά από 100 χρόνια

Tο δελφίνι, το οποίο βρέθηκε στον ποταμό Αραγκουάια, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα ποταμίσια δελφίνια πριν από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Είδος δελφινιού, το οποίο εντοπίστηκε σε ποταμό στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται και περιγράφεται μετά από σχεδόν έναν αιώνα. Οι ερευνητές από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας του Αμαζόνας στο Μανάους, οι οποίοι έκαναν την ανακοίνωση, δήλωσαν ότι το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο.
Γενετική ανάλυση έδειξε ότι το δελφίνι, το οποίο βρέθηκε στον ποταμό Αραγκουάια, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα ποταμίσια δελφίνια πριν από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην περιοχή ζουν περίπου 600-1.000 τέτοια θηλαστικά, τα οποία έχουν πολλές μορφολογικές και γενετικές διαφορές από άλλα είδη δελφινιών και συνεπώς «αντιπροσωπεύουν μια ξεχωριστή βιολογική ομάδα».
Ο Τόμας Ρμπεκ και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν περίπου 120 τέτοια δελφίνια στο πλαίσιο των ερευνών τους, οι οποίες διήρκεσαν 12 εβδομάδες, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLOS One. Προειδοποιούν ότι η θανάτωση δελφινιών από αλιείς στην περιοχή αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική, γι’ αυτό και το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο προκειμένου να μην έχει την τύχη του δελφινιού του ποταμού Γιανγκτζέ, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1918 και πιστεύεται πως έχει εκλείψει.
«Από τη δεκαετία του 1960, η λεκάνη του ποταμού Αραγκουάια βιώνει σημαντική ανθρωπογενή πίεση λόγω γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων καθώς και της κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες της λειτουργίας του οικοσυστήματος.»
Σημειώνεται ότι τα ίδια τα ποταμίσια δελφίνια θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια και πως το νέο είδος είναι μόλις το πέμπτο που περιγράφεται. Τρία από τα γνωστά είδη δελφινιών χαρακτηρίζονται απειλούμενα, με βάση την Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου