Οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό συζητούν την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή του Ρήγματος Νανκάι, κοντά στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Τα ιαπωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μάλιστα χαρακτήρισαν μια ενδεχόμενη σεισμική δόνηση στην περιοχή αυτή ως το πιο αναμενόμενο και πιθανό γεγονός της δεκαετίας.
Ο προηγούμενος καταστροφικός σεισμός, που σημειώθηκε στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011 και το τσουνάμι, που επακολούθησε έδειξαν ότι ακόμη και το πιο τεχνολογικά προηγμένο έθνος μπορεί να αποδειχθεί αδύναμο και ανέτοιμο ενώπιον της θεομηνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2011 στην Ιαπωνία συχνά ακούγονταν φωνές, που έλεγαν ότι οι πληροφορίες σχετικά με την αυξανόμενη απειλή φυσικών καταστροφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αυτό το γεγονός μετρίασε τον ενθουσιασμό πολλών και είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της σεισμικής δόνησης του Μαρτίου, εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Μόσχας για την πρόβλεψη των σεισμών Αλεξάντρ Σολοβιόφ:
Το Μάρτιο του 2011 από την άποψη της προειδοποίησης των πολιτών στην Ιαπωνία όλα έγιναν εγκαίρως, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αντιμετώπισαν τις πληροφορίες επαρκώς σοβαρά.
Μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ακόμη και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι πρόγνωσης των σεισμών δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος παραμένει ευάλωτος μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Το πιο βασικό είναι να δοθεί προσοχή στις πληροφορίες προειδοποίησης.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ενωθούν για να κινητοποιήσουν πολιτικούς και κυβέρνηση. Αν οι άνθρωποι είναι ενήμεροι σχετικά με τα αναμενόμενα γεγονότα, τότε υποσυνείδητα αρχίζουν να προετοιμάζονται για τους πιθανούς κινδύνους και έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δημοσίευση αυτής της πρόγνωσης δείχνει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγάλει συμπεράσματα από τα λάθη που έχει διαπράξει.
Όμως οι ειδικοί διακρίνουν στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης κι ένα ορισμένο πολιτικό παιχνίδι. Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών η κυβέρνηση, διαρρέοντας πληροφορίες σχετικά με έναν επερχόμενο σεισμό, υπολογίζει να εμφυτεύσει στους ψηφοφόρους την ιδέα ότι είναι πιθανά και τα χειρότερα σενάρια εκτός από την οικονομική κρίση και την αύξηση των φόρων, που σήμερα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, εκτιμά ο ειδικός Βαλέρι Κιστάνοφ:
Η ανθρωπογενής καταστροφή υποχρέωσε να επανεξεταστούν οι προτεραιότητες σε όλους τους τομείς της Ιαπωνίας. Είτε πρόκειται για την οικονομία, την πολιτική ή την κοινωνική ζωή.
Και ως επί το πλείστον, έδειξε ότι η Ιαπωνία δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιου είδους καταστροφές. Και αυτό ήταν ένα σοκ, που έπληξε πρωτίστως την εικόνα της κυβέρνησης. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε επίσης στοιχεία όσον αφορά την εξάπλωση της ακτινοβολίας.
Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργεί προληπτικά. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τις φυσικές καταστροφές, χρειάζονται επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να τον συμπληρώσει πρώτα απ’ όλα με τη βοήθεια του νόμου για αύξηση των φόρων. Πιθανώς αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα της.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα και να προβεί σε νέες δαπάνες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των ατυχημάτων και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου