Το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) προέρχεται από την Ασία. Σήμερα όμως μπορούμε να το συναντήσουμε σε όλες τις ηπείρους, σε κλίμα τροπικό και ζεστό. Στην Γαλλία φαίνεται ότι μέρα με την μέρα εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα μέρη και συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται.
Η αύξησή του οφείλεται κυρίως σε δύο μηχανισμούς. Αρχικά, στην εξάπλωση του κουνουπιού σε διάφορα κοντινά μέρη προκειμένου να μπορέσει να αναπαραχθεί. Κατά δεύτερον, σε πιο μακρινές περιοχές (συνήθως με την βοήθεια αυτοκινήτου, πλοίου, φορτηγού). Τα αυγά μπορούν και αυτά να ταξιδέψουν καθώς μπορούν να διατηρηθούν πολλούς μήνες ξηρά σε κατάσταση ωοτοκίας.
Όταν, λοιπόν, τα αυγά τοποθετηθούν σε σωστό μέρος και σε καταστάσεις ευνοϊκές για αυτά γεννιούνται οι προνύμφες, ύστερα οι νύμφες και τέλος το αρσενικό ή θηλυκό κουνούπι. Και έτσι ξεκινά το ταξίδι του για να μπορέσει να βρει αυτές τις λίγες σταγόνες αίματος και να μπορέσει να συνεχίσει την αναπαραγωγή του.
Σήμερα, το κουνούπι τίγρης απειλεί όλο και περισσότερο με την ραγδαία αύξηση του σε όλες τις πόλεις. Κανονικά το συγκεκριμένο είδος Aedes albopictus είναι κουνούπι των πόλεων και όχι του αγροτικών χώρων.
Ένα μικρό τσίμπημα του όλοι μπορούμε να το αντέξουμε. Το κακό είναι ότι με αυτό το τσίμπημα είναι ικανό να μας μεταδώσει διάφορους ιούς, όπως για παράδειγμα τον δάγκειο πυρετό, τον ιό chikungunya και zika.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα και ούτε είχε καταγραφεί κάποιο τέτοιο περιστατικό. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από τα τροπικά μέρη αποτελούν πλέον απειλή για όλους μας καθώς προέρχονται από χώρες που φέρουν αυτούς τους ιούς (Ασία, Αφρική, Αμερική).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου