Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί στο διαβήτη τύπου 2.
Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τους ενήλικες είναι τα 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου.
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς δεν είστε λάτρης του τυριού και του γάλακτος, δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να πάρετε το πολύτιμο ασβέστιο.
1. Λευκά φασόλια: περίπου 191mg ασβεστίου σε μία κούπα κονσέρβα
Εκτός από ασβέστιο, τα φασόλια μάς παρέχουν επίσης σίδηρο.
2. Σολομός: περίπου 232 mg ασβεστίου σε μισή κονσέρβα
Το κόκαλο του σολομού είναι αυτό που παρέχει το ασβέστιο, οπότε πρέπει να περιέχεται στη μερίδα που θα καταναλώσουμε. Δεν ακούγεται ελκυστικό, όμως η διαδικασία επεξεργασίας του σολομού μαλακώνει το κόκαλο ώστε να είναι εύθραυστο, να μη δυσκολεύει την κατάποση και να μην αλλοιώνει τη γεύση.
3. Σαρδέλα: περίπου 321 mg ασβεστίου σε 7 σαρδέλες
Εκτός από το ασβέστιο, οι σαρδέλες μάς παρέχουν υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.
4. Αποξηραμένα σύκα: περίπου 107 mg ασβεστίου σε 8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα
Το ιδανικό σνακ για να πάρουμε όχι μόνο ασβέστιο αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
5. Λαχανίδα: περίπου 188 mg ασβεστίου σε 2 κούπες ωμά φύλλα
Η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και αντιοξειδωτικών.
6. Μαυρομάτικα φασόλια: περίπου 185 mg ασβεστίου σε μισή κούπα κονσέρβα
Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φολικό οξύ και όχι μόνο!
7. Αμύγδαλα: περίπου 72 mg ασβεστίου σε ¼ της κούπας ψημένα αμύγδαλα (περίπου 20 αμύγδαλα)
Το πεντανόστιμο και χορταστικό σνακ μάς παρέχει τεράστιο ποικιλία θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα και ανά γραμμάριο. Τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
8. Πορτοκάλι: περίπου 65 mg ασβεστίου σε 1 μέτριο πορτοκάλι
Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο θρεπτικά ροφήματα, καθώς μας παρέχει τόσο βιταμίνη C αλλά και ασβέστιο.
Και μην ξεχνάτε! Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου