Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Έξι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο – εκτός από τα γαλακτοκομικά

Έξι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο – εκτός από τα γαλακτοκομικά
Το ασβέστιο είναι το μεταλλικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε τεράστια ποικιλία τροφών και ροφημάτων, κυρίως στα γαλακτοκομικά.



Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί στο διαβήτη τύπου 2.

Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τους ενήλικες είναι τα 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς δεν είστε λάτρης του τυριού και του γάλακτος, δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να πάρετε το πολύτιμο ασβέστιο.

1. Λευκά φασόλια: περίπου 191mg ασβεστίου σε μία κούπα κονσέρβα

Εκτός από ασβέστιο, τα φασόλια μάς παρέχουν επίσης σίδηρο.

2. Σολομός: περίπου 232 mg ασβεστίου σε μισή κονσέρβα

Το κόκαλο του σολομού είναι αυτό που παρέχει το ασβέστιο, οπότε πρέπει να περιέχεται στη μερίδα που θα καταναλώσουμε. Δεν ακούγεται ελκυστικό, όμως η διαδικασία επεξεργασίας του σολομού μαλακώνει το κόκαλο ώστε να είναι εύθραυστο, να μη δυσκολεύει την κατάποση και να μην αλλοιώνει τη γεύση.

3. Σαρδέλα: περίπου 321 mg ασβεστίου σε 7 σαρδέλες

Εκτός από το ασβέστιο, οι σαρδέλες μάς παρέχουν υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

4. Αποξηραμένα σύκα: περίπου 107 mg ασβεστίου σε 8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα

Το ιδανικό σνακ για να πάρουμε όχι μόνο ασβέστιο αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

5. Λαχανίδα: περίπου 188 mg ασβεστίου σε 2 κούπες ωμά φύλλα

Η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και αντιοξειδωτικών.

6. Μαυρομάτικα φασόλια: περίπου 185 mg ασβεστίου σε μισή κούπα κονσέρβα

Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φολικό οξύ και όχι μόνο!

7. Αμύγδαλα: περίπου 72 mg ασβεστίου σε ¼ της κούπας ψημένα αμύγδαλα (περίπου 20 αμύγδαλα)

Το πεντανόστιμο και χορταστικό σνακ μάς παρέχει τεράστιο ποικιλία θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα και ανά γραμμάριο. Τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.

8. Πορτοκάλι: περίπου 65 mg ασβεστίου σε 1 μέτριο πορτοκάλι

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο θρεπτικά ροφήματα, καθώς μας παρέχει τόσο βιταμίνη C αλλά και ασβέστιο.

Και μην ξεχνάτε! Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου