Η κύρια αιτία, είναι η καθυστέρηση του φθινοπωρινού κρύου -η περίοδος που το θαλασσινό νερό μετατρέπεται σε πάγο- ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: το στρώμα πάγου της Αρκτικής έχει κολλήσει σε έναν φαύλο βρόχο ανάδρασης μεταξύ του διαρκώς θερμαινόμενου περιβάλλοντος και του λιωσίματος των πάγων, όπως αναφέρουν σε πρόσφατη μελέτη τους Αμερικανοί ερευνητές.
Η Αρκτική είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη του πλανήτη στη Γη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής έχει συρρικνωθεί κατά 12% από το 1978, όταν οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν τον πάγο με τους δορυφόρους της NASA.
Καθώς το κάλυμμα πάγου μικραίνει, η ποσότητα της θερμότητας που απορροφάται από τον Αρκτικό Ωκεανό αυξάνεται. Ο φωτεινός, λευκός πάγος αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ήλιου, αλλά το πιο σκούρο νερό των ωκεανών την απορροφά.
«Ο ωκεανός έχει απορροφήσει τόση πολλή θερμότητα που χρειάζεται λίγο χρόνο για να την απελευθερώσει» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζουλιέν Στρέβ ανώτερη επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο παρατήρησης Πάγου και Χιονιού στο Μπόλντερ του Κολοράντο.
Την τελευταία δεκαετία, η πρόσθετη θερμότητα που αποθηκεύεται στον ωκεανό της Αρκτικής έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας κατά 0,5 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου, παρατείνοντας έτσι την περίοδο λιωσίματος των πάγων του καλοκαιριού, επειδή ο ωκεανός πρέπει να πέσει κάτω από -1,9 C για να δημιουργηθεί νέος πάγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου