Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Νύχτα αγωνίας στην Κεφαλλονιά

Νύχτα αγωνίας στην Κεφαλλονιά
Ακόμη μία νύχτα, οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς θα την περάσουν μακριά από τα σπίτια τους σε πλοία, σε σκηνές και στα αυτοκίνητα. Ο Εγκέλαδος δοκιμάζει και πάλι τους ανθρώπους του νησιού με νέο εξίσου δυνατό χτύπημα. Μία εβδομάδα μετά τη δόνηση των 6,1R, στην Κεφαλλονιά σημειώθηκε και
πάλι στις 05.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο ισχυρότατος σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο νέος ισχυρός σεισμός και η συνεχόμενη σεισμική ακολουθία μικρότερης έντασης, που προηγήθηκε, αλλά και ακολουθεί, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία οξύνει τις ανησυχίες των κατοίκων για το τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν λάβει τέλος η δοκιμασία τους.

Από τη σεισμική δόνηση της Δευτέρας προκλήθηκαν νέες μεγαλύτερες υλικές ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 16 άτομα από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Ληξουρίου. Παράλληλα, η Υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς ατόμων από τις κατοικίες τους, από πτώσεις βιβλιοθηκών, ντουλαπών κ.ά.. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν πως ο όποιος έλεγχος σε κτήρια έγινε πριν τη Δευτέρα είναι σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ και κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτους στη Βουλή

Την ίδια ώρα, σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους πληγέντες από τον σεισμό ετοιμάζει η Βουλή. Σε τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης προβλέπεται παράταση ρυθμίσεων για τα ακίνητα των δήμων Κεφαλλονιάς. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνονται για δύο μήνες όλες οι σχετικές προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθερεσιών δόμησης που λήγουν το Φεβρουάριο του 2014, ενώ επίσης για δύο μήνες παρατείνεται η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προβλέπεται τέλος, ο συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για τη στατική επάρκεια των κατασκευών των ακινήτων στους δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται.





Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι του Ληξουρίου
Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι του Ληξουρίου


Δέκα πούλμαν στην πλατεία Ληξουρίου για τη διανυκτέρευση των κατοίκων

Νωρίς το βράδυ, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο μουσείο Ληξουρίου με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Ανουσάκη, του Γ.Γ Νέας Γενιάς Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Γιάννη Βουτσινά στην οποία αποφασίστηκε να ναυλωθούν τώρα 10 λεωφορεία και να σταθμεύσουν στη πλατεία του Ληξουρίου ώστε να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι της Παλικής.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το στήσιμο σκηνών στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου, ενώ παρασκευάζεται φαγητό από το ΠΙΚΠΑ για το γεύμα δεκάδων σεισμόπληκτων.

Επιπλέον, έχει αποφασιστεί να διανυκτερεύσει ταχύπλοο του λιμενικού στο λιμάνι του Ληξουρίου, ώστε για οτιδήποτε έκτακτο συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να συνδράμει.


Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο χωριό «Σουλάροι» στην Παλλική
Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο χωριό «Σουλάροι» στην Παλλική


Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο χωριό «Σουλάροι» στην Παλλική
Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο χωριό «Σουλάροι» στην Παλλική


Νέο υλικό καταφτάνει στην Κεφαλλονιά στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων»

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων». Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας με νέα του ανακοίνωση γνωστοποίησε πως φτάνει στο νησί νέα βοήθεια.

«Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ", αναχωρεί απόψε για την Κεφαλλονιά C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ομάδα ανδρών των ΟΥΚ, οι οποίοι θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού πλησίον του προβλήτα στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας.


Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'
Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'


Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «απόψε αποπλέει και το αρματαγωγό "ΙΚΑΡΙΑ" μεταφέροντας 1 Μικρομηχάνημα Μηχανικού, 1 Προωθητή Γαιών, 1 Φορτωτή, 1 Εκσκαφέα Τάφρου 1 Ανατρεπόμενο όχημα, 1 Ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, 1 Αυτόνομο φωτιστικό πύργο, 1 Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος, 1 Όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, 1 Όχημα γενικής Χρήσης Steyer, από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ) και 2 Οχήματα Γενικής χρήσης με Κινητά Μαγειρεία Εκστρατείας με επιπλέον σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη των μαγειρείων και διαμονής του προσωπικού, 2 Υδροφόρα οχήματα, 2 οχήματα MAGIRUS με 15 χημικές τουαλέτες, 1 Όχημα τζιπ TERRANO, 1 Βυτιοφόρο 4500 λίτρων, 1 Όχημα Ομάδας Επαφής (Επικοινωνιών), από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ)».

Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'
Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'


«Το προσωπικό, τα μέσα και τα υλικά των Ενόπλων Δυνάμεων που εστάλησαν το μεσημέρι με τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς βρίσκονται ήδη στο Ληξούρι» αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι το «Σχέδιο "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" θα τελεί εν ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'
Εικόνες από την άφιξη του πρώτου 'κύματος' βοήθειας στο πλαίσιο του 'Δευκαλίωνα'


Στο νησί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

«Διακόψαμε την Ιερά Σύνοδο για να βρεθούμε κοντά σας, να δείξουμε εμπράκτως ότι το μυαλό μας είναι στον λαό της Κεφαλλονιάς». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους φορείς και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που τον υποδέχθηκαν τη Δευτέρα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος που βρίσκεται στο νησί, επικεφαλής συνοδικού κλιμακίου.

Αμέσως μετά την άφιξη τους, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες μαζί με τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωστή Δήμτσα και τον οικείο μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας αλλά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.







Πρώτος σταθμός του Αρχιεπισκόπου ήταν το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Αντωνίου, όπου και βρίσκονται οι τρόφιμοι του γηροκομείου, αλλά και αρκετοί πληγέντες από τον σεισμό. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, όπου είχε σύντομη συνομιλία με τον Διοικητή Διονύση Μαρκάτο.

Τέλος, πέρασε από τις περιοχές όπου πολύς κόσμος θα περάσει τη νύχτα του μέσα στα αυτοκίνητά του, αλλά και από την παραλιακή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές.


zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου