Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

12 συμβουλές-ασπίδα κατά του καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα κατά του Καρκίνου έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Τη συγκεκριμένη ημέρα, σε πλήθος χωρών ανά τον κόσμο, λαμβάνουν χώρα εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού για τη νόσο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης.

 Σκοπός των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι η απομυθοποίηση των μύθων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον καρκίνο, με τους τέσσερις κυριότερους να είναι οι εξής:
Δε χρειάζεται να μιλάμε σχετικά με τον καρκίνο,
Καρκίνος… δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα,
Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω σχετικά με τον καρκίνο,
Δεν έχω το δικαίωμα να λάβω περίθαλψη για τον καρκίνο.
Μέσα από την καθιέρωση της ημέρας κατά του Καρκίνου προωθούνται και διοργανώνονται δράσεις για να προαχθεί η γενική γνώση σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο και παράλληλα να εξοβελισθούν οι όποιες παρανοήσεις.
Δυστυχώς, στις μέρες υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν την ζωή τους επειδή η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Η πρόληψη του καρκίνου όμως, είναι δυνατή. Χάρη στην ιατρική εξέλιξη και πρόοδο είμαστε σε θέση πλέον να γνωρίζουμε τις αιτίες που προκαλούν περίπου το 50% των καρκίνων. Αναλυτικότερα, οι κυριότερες αιτίες είναι:
*  οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής
*  οι περιβαλλοντικοί παράγοντες
* η διατροφή
* οι κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές.

Η πρωτογενής πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου.
Τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης κατά του Καρκίνου αναφέρουν ότι ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν. Σε ποσοστό 70% οι νοσούντες προέρχονται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου, οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν από τη νόσο υιοθετώντας μερικές από τις παρακάτω πρακτικές:
1. Να μην καπνίζουν.
2. Να αποφεύγουν την παχυσαρκία.
3. Να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
4. Να ακολουθούν ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά και περιορισμό της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν ζωικά λίπη.
5. Μετριασμός των αλκοολούχων ποτών.
6. Αποφυγή της διαρκούς έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
7. Αποφυγή της έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες στο επαγγελματικό ή άλλο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ιονίζουσας ακτινοβολίας.
8. Άμεση επίσκεψη σε ένα γιατρό εάν παρατηρηθεί οποιοδήποτε «περίεργη» ένδειξη διαταραχής της υγείας.
9. Οι γυναίκες άνω των 25 ετών, θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
10. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
11. Τα άτομα άνω των 50 ετών θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το test της αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα (haemoccult Test) ή και με συνδυασμό με κολονοσκόπηση.
12. Τέλος, πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να συμμετέχουν σε προγράμματα εμβολιασμού για την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, σε αρχικό στάδιο, πριν τη μεταστατική διασπορά του αποτελεί την δευτερογενή πρόληψη.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2014
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου