Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τροχαία ατυχήματα, πτώσεις και αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν τις κυριότερες αιτίες κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη
και χρόνια μετά το περιστατικό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα, για διάστημα 40 ετών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι τριπλάσιος μετά από τραύμα στο κεφάλι και φτάνει στο 4% για τα άτομα που εκτός από τραυματισμό έχουν και ιστορικό ψυχικής νόσου.
Για τον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, χωρίς να έχει προηγηθεί εγκεφαλικό τραύμα, είναι 0,2% πριν την ηλικία των 56 ετών.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα τραύματα στο κρανίο προκαλούν μόνιμες βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα και έτσι επιδρούν αρνητικά στην ικανότητα των ασθενών να χειριστούν ορθά καταστάσεις της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν μετέπειτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη μεταφέρονται στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση κάθε χρόνο ενώ, οι αυτοκτονίες και οι θανάσιμοι τραυματισμοί βρίσκονται μεταξύ των συχνότερων αιτιών πρόωρου θανάτου.
Τροχαία ατυχήματα, πτώσεις και αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν τις κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο κεφάλι.
Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών πριν τον τραυματισμό, ενώ το συμβάν συχνά επιδεινώνει το υπάρχον πρόβλημα επηρεάζοντας την νοητική τους διαύγεια, με αποτέλεσμα να έχουν κακή κρίση ή να μην υπολογίζουν σωστά, προκαλώντας έτσι νεότερους σοβαρότερους τραυματισμούς.
TRAGIKO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου