Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους

Αν η τελευταία φορά που απολαύσατε τηγανητές κάτι ήταν πριν από τρία χρόνια, έχουμε καλά νέα! Ακόμα και τα τηγανητά μπορούν να έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή.

"Με όλη την παραπληροφόρηση και υπερβολικές πρωτοσέλιδα υγείας , είναι εύκολο να ξεγελαστούν" λέει ο Robert J. Davis , PhD , επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Emory Rollins στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και συγγραφέας του βιβλίου "Ο καφές κάνει καλό". Ώρα λοιπόν να μάθετε τι στέκεται ανάμεσα σε εσάς και τη βελτίωση της υγείας σας σύμφωνα με τον καθηγητή.
Μύθος: Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά.
Πραγματικότητα: Παρά το γεγονός ότι αγοράζοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι δεν έχουν κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σχέση με συμβατικά αντίστοιχά τους. Και ενώ τα τελευταία περιέχουν περισσότερα χημικά κατάλοιπα, καμία μελέτη δεν έχει οριστικά αποδείξει ότι η ποσότητα των χημικών ουσιών προκαλεί οποιαδήποτε ζημιά στον οργανισμό. Μεγάλο μέρος της έρευνας που συνδέει τα φυτοφάρμακα με νόσους έχει γίνει σε αγρότες οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε τεράστιες ποσότητες. Ο Davis ισχυρίζεται ότι όσοι εξακολουθούν να προτιμούν βιολογικά, καλό είναι να προτιμούν τα προϊόντα με φαγώσιμες φλούδες, όπως τα μήλα και τα ροδάκινα .
Μύθος: Το σιτάρι είναι κακό
Πραγματικότητα: Με διασημότητες όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Lady Gaga να υμνούν τη διατροφή χωρίς γλουτένη, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πωλήσεις των προϊόντων που κατασκευάζονται χωρίς γλουτένη -μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη- έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2006 . Αλλά αν δεν είστε ένας από τους περίπου 7% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποφευχθεί η κατανάλωση σιταριού.
"Το σιτάρι είναι γεμάτη με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου και του φυλλικού οξέος " λέει η Jessica Crandall, διαιτολόγος στο Ντένβερ και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας . Ωστόσο κάποια τρόφιμα χωρίς γλουτένη όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β .
Μύθος: Τρώτε μόνο ωμά λαχανικά
Πραγματικότητα: "Πέρα του ότι τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο εύγευστα, το μαγείρεμα μπορεί επίσης να αυξήσει τη θρεπτική τους αξία" λέει ο Tammy Roberts ειδικός σε θέματα υγείας - εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι. Στην πραγματικότητα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσαν ότι το βράσιμο της ντομάτας σε κατσαρόλα αυξάνει την περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο τους κατά 35%. Το μαγείρεμα "ξεκλειδώνει" επίσης μια άλλη θρεπτική ουσία, τη Β- καροτίνη, στο καλαμπόκι και τα καρότα . "Η υψηλή θερμοκρασία διασπά τα ινώδη τοιχώματα των κυττάρων , απελευθερώνοντας περισσότερο από αυτά τα αντιοξειδωτικά" εξηγεί ο Roberts .
Από την άλλη πλευρά, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες , συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, συνήθως καταστρέφονται από τη θερμότητα.
tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου