Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τώρα τελευταία ξεχνάω. Μήπως έχω άνοια ή αλτσχάιμερ;



O όρος Άνοια αναφέρεται γενικότερα στις διάφορες μορφές εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου που προκαλούν σταδιακή έκπτωση στις διάφορες νοητικές λειτουργίες και δεξιότητες του ατόμου που πάσχει.

Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μία μορφή άνοιας. Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι από τις πιό συχνές μορφές άνοιας και γι αυτό είναι και αρκετά γνωστή στο ευρύτερο κοινό.
ΓΡΑΦΕΙ: ο κύριος Κατσαρός Ευάγγελος
Νευρολόγος M.D.  
Άνοια μπορεί να παρουσιάσουν ευκολότερα ασθενείς με κάποια χρόνια νοσήματα όπως είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης, οι διάφορες μορφές αγγειοπάθειας και αγγειιτίδων, παθήσεις του θυρεοειδούς και των νεφρών, τα εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του νευρικού συστήματος καθώς και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
 Όλες αυτές οι παθολογικές καταστάσεις μπορεί να γίνουν αιτία να αναπτυχθεί άνοια αλλά όχι με τη μορφή της Αλτσχάϊμερ.
 
 Αυτή αφορά κυρίως τις νεότερες ηλικίες (συνήθως κάτω των 70) και εμφανίζεται ήπια στην αρχή, με δυσκολία στη μνήμη και επιδεινώνεται σταδιακά επηρεάζοντας και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως το λόγο, τον προσανα-
τολισμό στο χώρο, τη διαχείρηση του σώματος στο χώρο, τη γραφή κ.λ.π.

Μπορεί να φταίει και το στρες
Όλοι μπορεί να παραπονιόμαστε στην καθημερινότητά μας ότι " ξεχνάμε" αλλά ζούμε σε ένα περιβάλλον και με έναν τρόπο ζωής που επιβάλει έντονη καθημερινότητα και συνεχή συγκέντρωση στις δραστηριότητες αυτής. Συνεπώς φορτιζόμαστε και η προσοχή μας αρχίζει να μειώνεται ή να διασπάται. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μειωμένες εγγραφές και εξ αυτού δυσχερής ανάκληση αυτών, οπότε έχουμε την αίσθηση του ότι "τώρα τελευταία ξεχνώ". Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι άρχισε η Αλτσχάϊμερ, αλλά ότι χρειαζόμαστε καλύτερη διαχείρηση της καθημερινότητάς μας συμπεριλαμβανομένου και του στρες.

Τι πρέπει να κάνω
Όμως θα πρέπει από την άλλη να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή του εαυτού μας στην τύχη του και να αναζητήσουμε συμβουλή από νευρολόγο. Ο έλεγχος λοιπόν για τυχόν Αλτσχάϊμερ,θα πρέπει να περιλαμβάνει εξέταση στο νευρολόγο, αξονική τομογραφία εγκεφάλου, εξετάσεις αίματος που ο νευρολόγος γνωρίζει ποιές θα πρέπει να είναι, αναλόγως με την περίπτωση. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με εξέταση αίματος, 
που αναζητά την ουσία ApoE4, να έχουμε ένδειξη ότι ο εξεταζόμενος έχει την προδιάθεση να αναπτύξει αλτσχάϊμερ. Η ουσία αυτή σε συνδιασμό με αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων στο αίμα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάίμερ.
Επίσης με την καθοδήγηση του νευρολόγου θα πρέπει να γίνει
καλός και όσο γίνεται αναλυτικότερος έλεγχος των νοητικών λειτουργιών με ειδικά νευροψυχολογικά τέστ.
Η θεραπεία της νόσου Αλτσχάϊμερ συνίσταται σε φάρμακα που χορηγούνται προκειμένου να επιβραδυνθεί η νόσος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ψυχισμού του πάσχοντος σε κατά το δυνατόν καλή και λειτουργική κατάσταση. Έχει μεγάλη αξία να διαγνωσθεί έγκαιρα η νόσος και να ξεκινήσει έγκαιρα η φαρμακευτική αγωγή για να κερδίσει χρόνο ο ασθενής επειδή μακραίνει χρονικά η όποια διανοητική του ικανότητα.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου