Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το 2020 πλήρες το κινεζικό GPS με 30 δορυφόρους


Το Κινεζικό διαστημικό πρακτορείο ανέφερε στις αρχές Ιανουαρίου ότι μέχρι το 2020 θα έχει αναπτύξει εξ’ ολοκλήρου το δικό του διαστημικό πρόγραμμα ναυτιλίας - κατεύθυνσης,  ισότιμο με το GPS και μάλιστα με την τοποθέτηση 30 τελευταίας τεχνολογίας δορυφόρων σε τροχιά στο διάστημα.

Η ακρίβεια του Κινεζικού αντίστοιχου GPS με την κωδική ονομασία BEIDOU θα είναι μέχρι και πολύ λίγα χιλιοστά (mm) και μάλιστα με πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία από το Αμερικανικό σύστημα, αφού θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μιλούν μεταξύ τους αρχικά με μηνύματα (text messaging) και αργότερα με φωνή.
Το δίκτυο δορυφόρων BEIDOU σήμερα αριθμεί ήδη 16 δορυφόρους οι οποίοι υποστηρίζουν σκοπούς ναυτιλίας - κατεύθυνσης - πλοήγησης και εμπορικές εφαρμογές  σε όλη την περιοχή της Ασίας και κυρίως στην Άπω Ανατολή.
Σήμερα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, όπου εκτοξεύθηκε ο πρώτος Κινεζικός δορυφόρος, 100.000 αυτοκίνητα στο Πεκίνο ήδη χρησιμοποιούν το Κινεζικό «GPS» με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το σύστημα επίσης χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 χωρίς να διαφημιστεί ιδιαίτερα αλλά είχε μεγάλη αξιοπιστία.
Ο Διευθυντής του Κινεζικού προγράμματος ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει ελεύθερα το σήμα του, όπως αντίστοιχα και το Αμερικανικό και μάλιστα ότι ήδη χρησιμοποιείται πιλοτικά για τα Κινεζικά αμυντικά συστήματα και τις υποδομές της χώρας.
Αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια και λόγω των περισσότερων δυνατοτήτων του από το παραδοσιακό Αμερικανικό GPS θα ξεπεράσει τις προσδοκίες χρήσης του ακόμα και στις Δυτικές Αγορές.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου