Ο έξτρα ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να μας ξεκουράζει, αλλά δεν αναπληρώνει όλες τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον οργανισμό από τον λιγοστό ύπνο μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, ο πρόσθετος ύπνος ναι μεν μειώνει την υπνηλία, το στρες και τη φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ικανότητας συγκέντρωσης.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ακόμα και λίγες μέρες χαμένου ύπνου μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, κακές επιδόσεις στις νοητικές εργασίες, αύξηση σε ορισμένα μόρια στο αίμα που αποτελούν ένδειξη φλεγμονής στο σώμα και διαταραχή στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
Οι δύο τελευταίες συνέπειες μπορεί να εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων νοσημάτων και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο επειδή κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο, είναι άγνωστο εάν αυτή η τακτική αντιστρέφει τις συνέπειες από την έλλειψη ύπνου.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από 30 εθελοντές να κοιμηθούν λίγο επί πέντε ημέρες και τις επόμενες δύο να κοιμηθούν περισσότερο.
Στη διάρκεια των επτά ημερών, αξιολογούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα της υγείας και τις επιδόσεις των εθελοντών σε διάφορα τεστ.
Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας, Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (AJPEM), η υπνηλία των εθελοντών ήταν σημαντικά αυξημένη στη διάρκεια του πενθημέρου του λιγοστού ύπνου, αλλά επανήλθε στο φυσιολογικά έπειτα από τις δύο μέρες πρόσθετου ύπνου.
Επιπλέον, στη διάρκεια του πενθημέρου ήταν αυξημένα στο αίμα τους τα επίπεδα ενός μορίου, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής. Και αυτά, όμως, επέστρεψαν στο φυσιολογικό όταν κοιμήθηκαν καλά.
Τα επίπεδα, εξάλλου, μιας ορμόνης που αποτελεί δείκτη του στρες, ήταν σταθερά στη διάρκεια του πενθημέρου αλλά σημαντικά χαμηλότερα μετά τον καλό ύπνο.
Ωστόσο, οι επιδόσεις των εθελοντών σε τεστ που αξιολογούσαν την ικανότητα προσοχής μειώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της έλλειψης ύπνου και δεν βελτιώθηκαν όταν οι εθελοντές κοιμήθηκαν καλά.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αναπλήρωση του ύπνου έπειτα από λίγες μόλις μέρες έλλειψής του, δεν αντιστρέφει όλες τις συνέπειές της.
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου