Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Επικίνδυνη για τους υγιείς ανθρώπους η καθημερινή λήψη ασπιρίνης














Επικίνδυνη για τους υγιείς ανθρώπους η καθημερινή λήψη ασπιρίνης
Οι υγιείς άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη ώστε να προλαμβάνουν τα καρδιακά επεισόδια και τον καρκίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πλέον εκτεταμένης ερευνητικής ανασκόπησης σχετικά με τους αντίστοιχους κινδύνους και οφέλη.

Εδώ και αρκετό καιρό, παρατηρείται μία έντονη επιστημονική διαμάχη αναφορικά με το αν οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινώς μία χαμηλή δόση ασπιρίνης.
Όμως, η ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό τμήμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, προειδοποίησε για άμεσους κινδύνους που σχετίζονται με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες την εγκεφαλική και στομαχική αιμορραγία.
Βάσει των συμπερασμάτων του ερευνητικού τμήματος του NHS, εκδόθηκε προειδοποίηση κατά της λήψης του φαρμάκου, έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις.
Η ασπιρίνη καθιστά το αίμα λιγότερο κολλώδες και έτσι μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο εσωτερικό του οργανισμού, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αν και υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, εντούτοις το φάρμακο καθιστά πιο δύσκολη την διαδικασία πήξης του αίματος με πιθανή την πρόκληση προβλημάτων στο εσωτερικό του οργανισμού (σ.σ. pentapostagma.gr – εσωτερική αιμορραγία).
Το φάρμακο χορηγείται επίσης και σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ έχουν ήδη υπάρξει «αιτήματα» για καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.
Ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Warwick ζητήθηκε να αξιολογήσει τα ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.
Για τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι η χορήγηση ασπιρίνης και σε υγιείς ανθρώπους θα προκαλούσε «καθαρή ζημία εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας (εσωτερικής) αιμορραγίας».
Αναφορικά με τον καρκίνο, η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι τα ευρήματα δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να μπορεί να βασιστεί σε αυτά μία τεκμηριωμένη απόφαση, αλλά οι κλινικές δοκιμές που λαμβάνουν χώρα ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιο ξεκάθαρα ευρήματα μέσα στα επόμενα πέντε έτη.
 tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου