Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΤΟ ΟΧΙ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVKBsMg2SmSut2zZJ4jcMEQ0iqyhXNr7td-3vsvJTIB7YagGGZVW7fNvhXZ73IpHsKDXyr7CC67fMSC1kc4-7Qy5bjLa-sBG8q9Zvu4v9XEeiSD-R6fBoHRJfVuxiCcNc7A19rKRwZbHY/s1600/3b24d4a74e97fe9dda166fce08f239d0.jpeg
ΕΚΤΑΚΤΟ   ΠΟΛΕΜΙΚΟ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ελληνίδες, Έλληνες
Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουσιν από της 05:30  πρωινήν της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθωρίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους…

Σαν σήμερα, πριν από 70 χρόνια, και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η τότε Ιταλική κυβέρνηση έστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο μέσω του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.) για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια προς την Αφρική.

Αφού διάβασε το τελεσίγραφο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμμα του προς τον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (που ήταν η επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», ( = «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση της χώρας μας στα ιταλικά αιτήματα.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος κράτησε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941 (μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως Ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος).
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα» το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατάφερε σε βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
http://i1.ytimg.com/vi/1MOX0Op_6Uk/hqdefault.jpg?feature=og
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη ο επίσημος εορτασμός με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την γαλανόλευκη σημαία.
Παρακολουθήστε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το e-selides.gr


Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
Και τη σκούφια την καλή του
μ’ όλα τα φτερά , μ’ όλα τα φτερά.
Και μια νύχτα με φεγγάρι
την Ελλάδα πάει να πάρει
βρε τον φουκαρά, βρε τον φουκαρά.

Ωχ !! τον τσολιά μας τον λεβέντη
βρίσκει στα βουνά
και ταράζει τον αφέντη το μακαρονά.
Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ, Τσιάνο
με την Ελλάδα ποιος μου είπε να τα βάνω.

Ξεκινάει την άλλη μέρα
μα και πάλι ακούει Αέρα
από τον τσολιά , από τον τσολιά.
Δρόμο παίρνει και δρομάκι και πηδάει το ποταμάκι
ξέρει τη δουλειά, ξέρει τη δουλειά.

Ωχ !! τον τσολιά μας τον λεβέντη
βρίσκει στα βουνά
και ταράζει τον αφέντη το μακαρονά.
Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ, Τσιάνο
με την Ελλάδα ποιος μου είπε να τα βάνω.
Τι πάθαν οι καημένοι
μεγάλη συμφορά
κι η Ρώμη περιμένει
και κείνη τη σειρά!

Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης, 1910 – Αθήνα, 11 Μαρτίου 1978) ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε “Τραγουδίστρια της Νίκης” εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940.

ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ’40



Ο αγώνας του ’40 δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ηθελημένης απόφασης. Αν ρωτιόντουσαν οι Έλληνες αν θα ήθελαν τον πόλεμο ή θα προτιμούσαν να ζήσουν ειρηνικά, η απάντηση θα ήταν αυτονόητη. Όμως πιο πάνω από τον εαυτό, την οικογένεια, το πρόγραμμα της ζωής, τα αγαθά, τις χαρές και τις λύπες της καθημερινότητας, τις ελπίδες και τα όνειρα, υπήρχαν δύο έννοιες μοναδικές: η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.

Ο αγώνας του ’40 δεν ξεκίνησε με την βεβαιότητα της νίκης. Άμυνα κι ανάγκη ήταν η βάση του. Και μια πολιτική ηγεσία που δεν ήταν αγαπητή από τους περισσότερους, αλλά που ήξερε να αρθεί στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Που είχε προβλέψει ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος στρατιωτικά και είχε ετοιμάσει τις γραμμές της άμυνας. Που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην οδηγηθεί σ’ αυτόν, χωρίς εύκολους λεονταρισμούς, ακόμη κι όταν ο εχθρός τορπίλιζε το «Έλλη» ανήμερα της Παναγίας στην Τήνο.
Που είχε χαράξει από πριν τις συμμαχίες της. Που ενώ στον προηγούμενο μεγάλο πόλεμο ήταν γερμανόφιλη και συντέλεσε στον διχασμό, που προέβλεψε την μικρασιατική καταστροφή σε πείσμα όλων των άλλων, αντιπάλων και φίλων της αλλά δεν εισακούσθηκε από τους κρατούντες, που επέβαλε ένα καθεστώς ανάλογο με το ιταλικό, εντούτοις δεν δέχθηκε να αποχωριστεί από τους συμμάχους και προέβλεψε μακροπρόθεσμα και την έκβαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ήταν με το μέρος των νικητών. Μια ηγεσία που την χαρακτήριζε, πέρα από τις εμμονές της, ο ρεαλισμός, η διπλωματικότητα, η ικανότητα να οργανώσει αντίσταση και να εμπνεύσει το λαό να παλέψει για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του. Γι’ αυτό τελικά αυτή η ηγεσία, πέρα από τις άλλες αμαρτίες της, έμεινε στην Ιστορία.

Ο αγώνας του ‘ 40 ήταν ο αγώνας ενός ολόκληρου λαού που μέσα του κρατούσε ζωντανή την ιδέα της ελευθερίας του. Γίνεται 18 χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή της Μικρασίας, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. 8 χρόνια μετά την χρεωκοπία εξαιτίας του κραχ του μεσοπολέμου και της αδυναμίας της ηγεσίας, αλλά και της χώρας να αντέξει τις δυσκολίες προσαρμογής σε ένα περιβάλλον οικονομικά ασταθές και να επουλώσει τις πληγές από τον διχασμό. ΚΙ όμως, την δύσκολη ώρα, εκεί που θα νόμιζε κάποιος κινούμενος με την λογική ότι ο λαός θα συμβιβαστεί και θα αποδεχθεί την υποδούλωση στο βωμό της ησυχίας και της «ειρήνης», ο λαός αντιτάσσει το ΟΧΙ, πολεμά με την καρδιά του και νικά, γεννώντας και ζώντας ένα θαύμα που ελάχιστοι λαοί στην Ιστορία έχουν πετύχει.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpP9erzFxhDkeAXQ6fHpU80Pf4CKoT8DeySrImRtgyXTOpTORi
Ο αγώνας του ’40 έκανε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του Έθνους. Η πίστη στο Θεό και η στήριξη της Εκκλησίας, οι μνήμες της Ιστορίας , η αίσθηση ότι κανένας πόλεμος δεν είναι χαμένος από πριν, αλλά και το ότι αν υπάρχει η απόφαση για να δώσει κάποιος το αίμα του, τότε αυτό πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του και τον βγάζει από την πραγματικότητα του θεατή, κάνοντάς τον αγωνιστή, συνέβαλαν στο θαύμα. Και έκαναν τον αγώνα, το λαό, το Έθνος μας , την χρονική στιγμή να περάσουν στην αθανασία της Ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, όχι μόνο της δικής μας, αλλά και όλων των ανθρώπων.

Ζούμε στιγμές σήμερα ιστορικές. Μόνο που με θλίψη βλέπουμε τις ηγεσίες μας να μην μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν πρόβλεψαν. Δεν οργανώθηκαν εγκαίρως. Δεν είχαν άμυνες. Δεν θέλησαν να αντισταθούν. Άφησαν να εκμαυλιστεί ο λαός, για να είναι άθυρμα στα χέρια τους και να απολαμβάνουν την εξουσία με τα προνόμιά της. Δεν θέλησαν να συμμαχήσουν με εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά παραδόθηκαν στο σύγχρονο εχθρό, τον πολιτιστικό και οικονομικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος μας πρότεινε, με αντάλλαγμα την ελευθερία μας, τον καταναλωτισμό και την ατομοκρατία, το ξερίζωμα της συλλογικής μνήμης και της πίστης στο Θεό, την εγκατάλειψη της ιστορικής συνείδησης για να γίνουμε πολίτες του κόσμου χωρίς ραχοκοκαλιά, την παράδοση τελικά σε έναν φιλήδονο και αυτάρεσκο τρόπο ζωής που δεν ήταν για λίγους, αλλά για όλους. Κι εμείς ακολουθήσαμε τις ηγεσίες μας στο δρόμο αυτό, νομίζοντας ότι δεν θα ερχόταν η ώρα του πολέμου.
http://www.alfavita.gr/sites/default/files/cebdcf86cebd003.jpg
Όμως ο πόλεμος τελικά έφτασε. Και καλούμαστε ως λαός πλέον να στραφούμε και πάλι στις μνήμες του ‘ 40 για να παλέψουμε τουλάχιστον. Να πούμε ΟΧΙ στην παράδοση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς μας, τώρα που καταλάβαμε ποιοι ήταν οι Δαναοί που μας έφερναν τα δώρα. Να πούμε ΟΧΙ σε όλους εκείνους που μας πηγαίνουν ως «αμνούς εναντίον του κείροντος αυτούς» για να μας αναγκάσουν όχι απλώς να παραδώσουμε τα αγαθά μας, αλλά την ψυχή και την ελευθερία μας για 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια, στο όνομα της επιβίωσης και της διατήρησης των ελάχιστων αγαθών. Να πάρουμε την απόφαση να συμβιβαστούμε με τα λίγα, αλλά να κρατήσουμε την ψυχή μας.
Και να προσπαθήσουμε, ξεκινώντας από την αρχή, από το χώμα μας, από τις δυνάμεις του πνεύματός μας, από την δημιουργικότητά μας, από την φιλόσοφο διάθεσή μας να ξαναχτίσουμε όχι ένα κράτος απλώς, αλλά μια νοοτροπία που θα λειτουργεί πιο συλλογικά, που θα βλέπει και το διπλανό, που δεν θα νοιάζεται μόνο για τα προσωπικά αγαθά. Μια νοοτροπία που θα προχωρεί με γνώμονα την πρόοδο όλων και την αγάπη ως βάση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αυτοκριτική, αντίσταση και πίστη. Όλα αυτά δηλαδή τα οποία περιθωριοποιήσαμε ηγεσία και λαός τα χρόνια της ευμάρειας και των παχιών αγελάδων. Και ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει στα όρη που χρειάζεται να ανεβούμε και πάλι για να πολεμήσουμε.


 siatista.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου