Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πρωτοποριακή εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

  Πρωτοποριακή εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s ανέπτυξαν μία νέα εξέταση ικανή να προβλέπει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Η νέα μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση του συσσωρευμένου ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών τους.

Για τις ανάγκες της σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε αξονική τομογραφία σχεδόν 7.000 εθελοντές για να μετρήσουν τον δείκτη αποτιτάνωσης των στεφανιαίων αρτηριών τους (CAC).
Ο δείκτης CAC υπολογίζεται με βάση τα ιζήματα ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών, την ηλικία και το φύλο, ενώ οι τιμές του κυμαίνονται από 0 έως μερικές εκατοντάδες.
Οι εθελοντές που είχαν χαμηλό CAC διέτρεχαν μικρό κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού μέσα στην επόμενη επταετία και έτσι χρειάζονταν μόνο συμβουλές για τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους.
Αντιθέτως, όσοι είχαν υψηλό CAC (πάνω από 50-100), χρειάζονταν και φαρμακευτική αγωγή.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται αναλογικά με το CAC. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Τέλος, από τα συμπεράσματα προέκυψε ότι ένας στους έξι εθελοντές που θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου, επειδή δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλή πίεση και χοληστερόλη, διέτρεχαν στην πραγματικότητα υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα.

omned.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου