Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Το περπάτημα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

περπατημα
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών που αρχίζουν να περπατάνε καθημερινά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, 35 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσουν κατά 10% τον κίνδυνο αυτό.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως το όφελος παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες που είχαν αρχίσει να περπατάνε την τελευταία τετραετία: η άσκηση σε νεώτερη ηλικία δεν φάνηκε να παρέχει επιπλέον προστασία, γεγονός που υποδηλώνει ότιποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει μία γυναίκα να περπατάει.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γκουστάβ Ρουσί, στο Βιλζέφ της Γαλλίας, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από το γαλλικό σκέλος της περίφημης ευρωπαϊκής μελέτης EPIC για τον καρκίνο, η οποία άρχισε πριν από πολλά χρόνια (συμμετέχουν εθελοντές από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», ανέλυσαν τα στοιχεία από τις 59.308 μετεμμηνοπαυσικές Γαλλίδες που συμμετέχουν στην EPIC για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον επηρέαζε την προστασία από τον καρκίνο του μαστού η ηλικία έναρξης της συστηματικής γυμναστικής.
Και αυτό, διότι θεωρείται πλέον καλά τεκμηριωμένο πως η συστηματική γυμναστική ασκεί προστατευτική δράση εναντίον του.
Όπως γράφουν η δρ Ανιές Φουρνιέ και οι συνεργάτες της, ακόμα και η μετρίας εντάσεως φυσική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει γρήγορα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο, η άσκηση πρέπει να συνεχίζεται δια βίου, διότι μόλις σταματούσε, αυξανόταν εξίσου γρήγορα ο κίνδυνος καρκίνου.
Στην πραγματικότητα, ενώ ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 10% στις εθελόντριες που γυμνάζονταν συστηματικά την τελευταία τετραετία, σε όσες γυμνάζονταν 5 έως 9 χρόνια πριν την ανάλυση των στοιχείων αλλά λιγότερο την τελευταία τετραετία, ο κίνδυνος καρκίνου δεν ήταν καθόλου μειωμένος.
Η προστασία από τον καρκίνο του μαστού παρεχόταν με συνολικά τέσσερις ώρες περπάτημα την εβδομάδα (σχεδόν 35 λεπτά κάθε μέρα) ή με δύο ώρες ποδηλασία,τζόγγινγκ ή άλλες, πιο έντονες δραστηριότητες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό δράσης της άσκησης, αλλά εκτιμούν ότι ίσως διασπά τα οιστρογόνα – τις ορμόνες του γυναικείου φύλου που «τροφοδοτούν» σχεδόν έξι στους δέκα καρκίνους του μαστού.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου