Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η Χορτοφαγική διατροφή μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οδηγεί σε μακροζωία

Η Χορτοφαγική διατροφή μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οδηγεί σε μακροζωία

Η επιλογή μίας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνεισφέροντας στην περιβαλλοντική αειφορία αυξάνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο LomaLinda.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιευμένη μελέτη και επιστημονικό άρθρο που εκπονήθηκε από ερευνητές της Πανεπιστημιακής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου LomaLinda(σ.σ. pentapostagma.gr – Loma Linda University School of Public Health), συμπεριλαμβάνεται στο τεύχος Ιουλίου του American Journal of Clinical Nutrition, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Χορτοφαγικής Διατροφής το 2013 (σ.σ. pentapostagma.gr – 6th International Congress onVegetarian Nutrition in 2013).
Βασιζόμενη σε ευρήματα που αναγνωρίζουν τα συστήματα τροφίμων ως σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η μελέτη εστιάζει στις διατροφικές επιλογές/πρότυπα διατροφής των χορτοφάγων, των ημι-χορτοφάγων και των κρεατοφάγων ώστε να μετρήσει και να συγκρίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αξιολογώντας παράλληλα την ολική θνησιμότητα (βάσει του προτύπου διατροφής).
Ο δείκτης θνησιμότητας για τους μη-χορτοφάγους ήταν κατά 20 τοις εκατό υψηλότερος από αυτόν για τους χορτοφάγους και τους ημι-χορτοφάγους. Επιπρόσθετα με τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας, η μεταστροφή από μη-χορτοφαγική διατροφή σε χορτοφαγική διατροφή ή ακόμη και ημι-χορτοφαγική διατροφή συντελεί επιπρόσθετα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η χορτοφαγική δίαιτα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου ένα τρίτο σε σύγκριση με τις χορτοφαγικές δίαιτες.
Η τροποποίηση της κατανάλωσης των τροφίμων/ζωικών προϊόντων μπορεί κατά αυτόν τον τρόπο να αποτελέσει ένα εφικτό και αποτελεσματικό εργαλείο για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και να συνεισφέρει στη γενική βελτίωση της δημόσιας υγείας, συμπέρανε η μελέτη.
“Το κύριο μήνυμα που αποκομίζουμε από τη μελέτη είναι ότι σχετικώς μικρές μειώσεις στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα μη-αμελητέα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς και οφέλη για την υγεία,” δήλωσε ο Sam Soret, Ph.D., MPH, Αναπληρωτής Κοσμήτορας στην Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας του Loma Linda και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η μελέτη άντλησε δεδομένα από την Έρευνα Υγείας Adventist, η οποία αποτελεί μία μελέτη μεγάλης κλίμακας των διατροφικών συνηθειών και πρακτικών περισσότερων από 96.000 Αμερικανών και Καναδών. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν πολύ-εθνικός και γεωγραφικά πολυδιάστατος.


pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου