Σίντμαουθ του Ντέβον, λίγο μετά τις 3 το πρωί, τοπική ώρα.
Ο μετεωρίτης-βολίδα, διέσχισε με πολύ μεγάλη ταχύτητα τον συννεφιασμένο ουρανό, χωρίς να προκαλέσει κάποια ζημιά και χωρίς να γίνει γνωστό πού κατέπεσε ή αν εξερράγη στην ατμόσφαιρα που θεωρείται και η πιθανότερη εκδοχή.
Ο αστρονόμος Ντέιβ Τζόουνς από το Δίκτυο Παρατήρησης Μετεωριτών του Ηνωμένου βασιλείου, (UKMON), δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος μετεωρίτης -που έγινε αντιληπτός από αυτόπτες παρατηρητές κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Βρετανία - ήταν μακράν ο μεγαλύτερος που έχει «καταγραφεί» από το αστεροσκοπείο στο Ντέβον.
Η εμφάνιση τέτοιων μετεωριτών που είναι ιδιαίτερα φωτεινοί, αποτελεί σπάνιο γεγονός στη Βρετανία. Πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης, το αστεροσκοπείο στο Ντέβον ενημερώθηκε για τις μαρτυρίες πολιτών που είπαν πως είδαν μία τεράστια λάμψη να διασχίζει αστραπιαία τον ουρανό.
Ετσι, ανέτρεξαν στις δύο κάμερες που ήταν σε λειτουργία όλο το βράδυ και διαπίστωσαν πως πράγματι είχαν καταγράψει το πέρασμα του μεγάλου ουράνιου σώματος. «Ο μετεωρίτης πέρασε ανάμεσα στο οπτικό πεδίο των δύο καμερών του αστεροσκοπείου που βρίσκονται σε λειτουργία για αυτό το σκοπό και έτσι καταφέραμε να αποτυπώσουμε το πέρασμά του σε βίντεο», ανέφερε ο Τζόουνς.
Ωστόσο, εξαιτίας της συννεφιάς που υπήρχε αλλά και των σταγόνων της βροχής πάνω στους φακούς των καμερών, η εικόνα με το εντυπωσιακό πέρασμα του μετεωρίτη δεν είναι τόσο ευκρινής όσο θα ήθελαν οι αστρονόμοι.
Την ίδια ημερομηνία, στις 30 Ιουνίου του 1908 , είχε εκραγεί πάνω από τον ποταμό Τουνγκούστα στη Ρωσία, ένας μεγάλος αστεροειδής αποτεφρώνοντας τα πάντα σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου