Το 2014 αναμένεται να περάσουν την πόρτα του ιδρύματος περισσότεροι από 15.000 ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον καρκίνο.
«Πολλοί ασθενείς, που πάσχουν από καρκίνο έρχονται εδώ, στο Ίδρυμα Σαμπαλιμό της Λισσαβόνας για να αξιοποιήσουν τις τελευταίες εφαρμογές στον τομέα της ακτινοχειρουργικής.
Πάμε να δούμε για τι ακριβώς πρόκειται» αναφέρει ο δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο.
Η τεχνολογική αυτή καινοτομία ονομάζεται ακτινοθεραπεία υψηλής ακρίβειας ή ακτινοχειρουργική.
Ο ασθενής μπαίνει σε ένα μηχάνημα που αποκαλείται γραμμικός επιταχυντής. Είναι ένας επιταχυντής ηλεκτρονίων, ο οποίος κατευθύνει μια ακτίνα πρωτονίων προς τον καρκινικό όγκο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μοντέρνα εκδοχή των ακτίνων Χ. Η ακτίνα λειτουργεί ουσιαστικά ως μια λεπίδα που κόβει τον όγκο.
Αυτό που έχει βελτιωθεί με τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι η ακρίβεια. Η ακτίνα σημαδεύει τον καρκινικό όγκο με ακρίβεια χιλιοστού.
Αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει ελάχιστες επισκέψεις, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μία από τις σημαντικότερες μορφές με τις οποίες ασχολείται το ίδρυμα είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος χτυπά περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας είναι ο Κάρλο Γκρέκο, ογκολόγος-ακτινολόγος που έχει εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία και χρησιμοποιεί στη δουλειά του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας:
«Αυτή είναι μια μηχανή εντοπισμού, που μοιάζει αρκετά με το GPS. Θα μας δώσει μια εικόνα του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς εφαρμόζουμε τη θεραπεία.
Μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την κίνηση και να την διορθώσουμε, έτσι ώστε η εφαρμογή της ακτίνας να έχει εξαιρετική ακρίβεια. Μέσα από τον προστάτη περνάει η ουρήθρα, μέσα από την οποία περνούν τα ούρα.
Με την τεχνική που εφαρμόζουμε και την ακριβή στόχευση της ακτινοβολίας, μπορούμε να μην πειράξουμε τα όργανα, με αποτέλεσμα οι παρενέργειες της θεραπείας μας να είναι ελάχιστες».
Σε έναν άλλο χώρο, οι ερευνητές μελετούν θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν περισσότεροι από 400.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο και ο δείκτης θνησιμότητας φτάνει το 85%.
Ο καθηγητής Γκρέκο υποστηρίζει ότι οι ίδιες αρχές διέπουν τη θεραπεία που ακολουθείται σε κάθε μορφής καρκινικό όγκο.
«Πριν ξεκινήσουμε τη θεραπεία, κάνουμε μια αξονική τομογραφία του ασθενή που θα μπει στο πρόγραμμα. Βλέπουμε το μέγεθος, την ανατομία του στόχου, στον προστάτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση» εξηγεί ο Κάρλο Γκρέκο, διευθυντής των κλινικών ερευνών του Ιδρύματος.
«Είναι αποδοτική αυτή η νέα τεχνολογική εφαρμογή;» ρώτησε τον καθηγητή ο Κλαούντιο Ρόκο.
«Έχουμε κέρδος, γιατί μειώνουμε σημαντικά τον αριθμό των επισκέψεων. Συνήθως, η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη χρειάζεται πέντε επισκέψεις.
Σε μερικές περιπτώσεις, θεραπεύουμε κάποιους όγκους σε αρχικά στάδια με μια μόνο επίσκεψη. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία γίνεται με μια μόνο ακτινοβολία υψηλής δόσης.
Αυτό έχει τεράστια πλεονεκτήματα για τον ασθενή, όσον αφορά την ευκολία και την άνεσή του».
Ο Χοσέ πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Είχε την τύχη ο καρκίνος του να είναι ήπιας μορφής και να χρειαστεί μόνο μια δόση ακτινοβολίας:
«Μου διέγνωσαν κακοήθη καρκίνο στον προστάτη. Ο γιος μου ήρθε εδώ στο Ίδρυμα Σαμπαλιμό και μου έκλεισε ένα ραντεβού.
Όταν με εξέτασαν, αποφάσισαν ότι έπρεπε να υποβληθώ σε ακτινοχειρουργική και αυτό ακριβώς έκανα. Ήταν να σαν να έκανα ακτινογραφία ή τομογραφία. Δηλαδή δεν πόνεσα καθόλου και δεν αισθάνθηκα άσχημα. Τώρα αισθάνομαι μια χαρά».
Δυστυχώς δεν έχουν όλοι οι ασθενείς την τύχη του Χοσέ. Ο καρκίνος είναι μια πραγματική μάστιγα, που πολλές φορές δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, παρόλο που η ιατρική συνεχώς εξελίσσεται.
Η ακτινοθεραπεία υψηλής ακρίβειας είναι όμως ένα σημαντικό βήμα για να θεραπευτούν διάφορες μορφές του καρκίνου.
tromaktiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου