Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

H ηλιοθεραπεία μπορεί να «προλάβει» τις καρδιαγγειακές παθήσεις


H ηλιοθεραπεία μπορεί να «προλάβει» τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Είναι γνωστό ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ειδικά όταν κάποιος δεν φορά αντηλιακό και κάθεται με τις ώρες στον ήλιο.



Ωστόσο, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο -πάντα με μέτρο- κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα μπορεί να «προλάβει» τις καρδιακές ασθένειες.

Σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο σοβαρές σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου».

Στη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα βρέθηκε ότι οι 7 στους 10 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε στεφανιογραφία εμφάνιζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», οι ασθενείς που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν δύο φορές περισσότερες φραγμένες αρτηρίες, συγκριτικά με εκείνους που εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης.

«Τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι η αιτία και όχι συνέπεια της σκλήρυνσης των αρτηριών. Παρότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, ίσως η αύξηση της φυσικής βιταμίνης D να αποτελεί μέρος της πρόληψης για τις καρδιαγγειακές ασθένειες» ανέφερε η καρδιολόγος Dr Monica Verdoia από το Πανεπιστήμιο Eastern Piedmont στη Novara της Ιταλίας.

Η Verdoia παρουσίασε την έρευνά της, στην οποία συμμετείχαν 1.484 ασθενείς, σε συνέδριο του American College of Cardiology στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: dietplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου