Όταν μάλιστα άρχισαν να πέφτουν, οι αρχές έκλεισαν την άνοδο στην Ακρόπολη από το θέατρο Διονύσου και το Ασκληπιείο.
Η διάβρωση που προκαλούν τα όμβρια στο υπέδαφος του Ιερού Βράχου είναι γνωστή από χρόνια στους επιστήμονες και την περασμένη Τρίτη μπήκε στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο η προμελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα απορροής των ομβρίων στο κορυφαίο μνημείο της Ελλάδας που είναι η Ακρόπολη.
Έχουν φράξει οι πέντε από τις έξι αρχαίες υδρορροές, μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια και ύστερα από κάθε καταιγίδα παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη απορροή των υδάτων.
Επιπλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση του βράχου με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Συνεπώς, η ζωή κυλά στην Ακρόπολη όπως περίπου τον 5ο αι. π.Χ., αν εξαιρέσει κανείς τις επεμβάσεις από τις παλιές ανασκαφές, δηλαδή κάποιες τρύπες που έχουν κι αυτές ξεχαστεί ανοικτές και κάποτε πρέπει να κλείσουν, γράφει η Ελευθεροτυπία.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,γνωρίζοντας το διεθνή αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πτώση μιας πέτρας από την Ακρόπολη, κινητοποίησε τόσο την επιστημονική Επιτροπή, όσο και την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, ώστε να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος των Τειχών.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί τα έργα ανάταξης των πεσμένων λίθων που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι «πριν τα φαινόμενα πολλαπλασιασθούν» όπως τονίστηκε στο ΚΑΣ.
Το οικονομικό ζήτημα φαίνεται πως είναι λυμένο. Κάποια έργα θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα θα αντλήσουν κονδύλια από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΣΕΣ (2014- 2020).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου