Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

6 παιδικές ασθένειες που πρέπει να αναγνωρίζετε!


Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένη η άποψη ότι οι παιδικές ασθένειες αποτελούν ένα πρόβλημα του παρελθόντος και ότι τα παιδιά της εποχής μας δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μία από αυτές.



Η άποψη αυτή είναι εν πολλοίς σωστή, αφού τα σημερινά εμβόλια έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τα περισσότερα παιδιά να περνούν κάποιες από αυτές τις ασθένειες σε πολύ ελαφριά μορφή. Στις ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού, ωστόσο, στις οποίες ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτος, οι παιδικές ασθένειες έχουν εμφανιστεί ξανά με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.

Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά έχει ως κύριο σύμπτωμα τον πυρετό και τις φυσαλίδες που εμφανίζονται σε κάθε σημείο του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Σε ακραίες περιπτώσεις οι φυσαλίδες εμφανίζονται ακόμα και μέσα στο στόμα, στο εσωτερικό του αυτιού ή κάτω από τα μαλλιά. Κάποιες φορές η εμφάνιση της ασθένειας συνοδεύεται και από βήχα, πόνο στον λαιμό και την κοιλιά και ρινίτιδα. Μετά από 4 - 5 μέρες τα εξανθήματα αυτά ξεραίνονται και το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό. Η μετάδοση του ιού της ανεμοβλογιάς γίνεται πολύ εύκολα με σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη από δύο μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως και έξι μέρες μετά.

Συνολικά, το εξάνθημα διαρκεί από έξι έως οκτώ μέρες και στο τέλος αυτής της περιόδου ο ασθενής έχει αναρρώσει πλήρως. Ο γονιός θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό αν διαπιστώσει ότι το παιδί έχει δυνατό πονοκέφαλο, συνεχείς εμετούς, υπνηλία, σύγχυση, δύσπνοια και ενδείξεις μόλυνσης του δέρματος.

Ερυθρά
Η ερυθρά είναι μια ασθένεια που ξεκινά με ελαφρύ πυρετό, ενώ παράλληλα παρατηρείται διόγκωση των αδένων που βρίσκονται πίσω από τα αυτιά και κάτω από τον λαιμό. Οταν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, κάνει την εμφάνισή του ένα πολύ χαρακτηριστικό ροζ εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες το οποίο διαρκεί από τρεις έως πέντε ημέρες. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά πίσω από τα αυτιά και σιγά σιγά επεκτείνεται στο κάτω μέρος του σώματος. Αρχίζει να φεύγει από τα σημεία όπου εμφανίστηκε αρχικά. Σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά, το εξάνθημα της ερυθράς δεν προκαλεί κνησμό. Αλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύσουν την εμφάνιση της ερυθράς είναι η επιπεφυκίτιδα και η ρινίτιδα.

Ο χρόνος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 14 έως 21 ημέρες, ενώ ο ιός που την προκαλεί μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη. Η χρονική περίοδος στην οποία ένα παιδί μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια είναι από μία εβδομάδα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως μία εβδομάδα μετά. Το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι όσο είναι άρρωστο, αλλά δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο κρεβάτι για πολλές ώρες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα παιδιά που πάσχουν από ερυθρά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με έγκυο, κυρίως αν αυτή βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ιλαρά
Η ιλαρά ξεκινά με καταρροή, υψηλό πυρετό, μάτια που δακρύζουν και έντονο βήχα. Μετά από τρεις μέρες κάνουν την εμφάνισή τους εξανθήματα τα οποία είναι κόκκινες κηλίδες ενωμένες μεταξύ τους, ενώ ο πυρετός παραμένει υψηλός. Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι και μετά στο υπόλοιπο σώμα, ενώ διαρκεί από πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα. Το παιδί αναρρώνει πλήρως μετά από 10 έως 14 ημέρες. Η περίοδος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί η ασθένεια είναι περίπου 10 με 12 μέρες από τη στιγμή που το παιδί προσβλήθηκε από τον ιό.

Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα, όπως και οι υπόλοιπες παιδικές ασθένειες, με τα σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα σε μια περίοδο από τέσσερις μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως τέσσερις μέρες μετά. Απαραίτητη είναι η ξεκούραση στο κρεβάτι, ενώ σε αυτό το διάστημα το παιδί πρέπει να αποφεύγει το διάβασμα και την τηλεόραση για να προστατεύσει τα μάτια του.

Οστρακιά: Χαρακτηριστικό το εξάνθημα
Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της με πόνους στην κοιλιά και στον λαιμό, καθώς και εμετό. Μετά από ένα διήμερο παρουσιάζεται εξάνθημα το οποίο αποτελείται από μικρά σκληρά κόκκινα σπυράκια. Το εξάνθημα ξεκινά από το πρόσωπο και τον λαιμό αφήνοντας ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες πριν επεκταθεί σε όλο το σώμα. Η διάρκεια του εξανθήματος είναι περίπου τέσσερις με πέντε ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας η γλώσσα του παιδιού είναι άσπρη και στη συνέχεια γίνεται κόκκινη. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί αμυγδαλίτιδα, να πρηστούν οι αδένες στον λαιμό και το παιδί να αισθάνεται αδύναμο χωρίς να έχει ανεβάσει πυρετό. Ο κύκλος της ασθένειας ολοκληρώνεται μετά από περίπου δέκα μέρες όταν σταματήσει το ξεφλούδισμα του δέρματος. Ο χρόνος επώασης της οστρακιάς κυμαίνεται από δύο έως επτά ημέρες, ενώ η μετάδοση γίνεται από τις εκκρίσεις της μύτης ή του λαιμού.

Κοκίτης: Σήμα κινδύνου, βήχας και πυρετός
Ο κοκίτης είναι η παιδική ασθένεια με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Για μια περίοδο που μπορεί να φτάσει και τις δύο εβδομάδες το παιδί έχει βήχα και ελαφρύ πυρετό, ενώ αρχίζουν να τρέχουν η μύτη και τα μάτια του. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας το παιδί θα έχει αρκετά παροξυσμικά επεισόδια βήχα τα οποία θα σταματούν μόνο όταν αποβάλει τη βλέννα που έχει συγκεντρωθεί. Πολύ συχνά τα επεισόδια αυτά ακολουθούνται από εμετό, ενώ το τέλος τους συνοδεύεται από θόρυβο κατά τη διάρκεια της αναπνοής.

Παρωτίτιδα: Απαραίτητη η ξεκούραση
Η παρωτίτιδα είναι η ασθένεια κατά τη διάρκεια της οποίας διογκώνονται οι αδένες κάτω και μπροστά από τα αυτιά. Η ασθένεια προκαλεί ισχυρούς πόνους κυρίως όταν το παιδί τρώει και μιλάει, ενώ συνοδεύεται από υψηλό πυρετό. Η διόγκωση υποχωρεί μετά από περίπου μία εβδομάδα ενώ το παιδί αναρρώνει πλήρως μέσα σε δέκα ημέρες. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 12 έως 25 ημέρες, ενώ ο ιός μεταδίδεται από τρεις μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι μία εβδομάδα μετά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεταδοτικότητα της παρωτίτιδας είναι μέτρια. Για την αντιμετώπιση του πυρετού που προκαλεί η παρωτίτιδα συνιστάται η παρακεταμόλη, ενώ το παιδί πρέπει να τρώει μαλακές τροφές για να καταπίνει πιο εύκολα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται τα ξινά φαγητά, ενώ απαραίτητη είναι η ξεκούραση και η παραμονή στο σπίτι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή παγκρεατίτιδα.



Πηγή: Έθνος Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου