Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Χιλή: To ρήγμα Νάζκα δίνει μέγα-σεισμό σχεδόν κάθε πέντε χρόνια!


Η Χιλή είναι μία από τις σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως καθώς βρίσκεται πάνω στην τεκτονική πλάκα Νάζκα, μια ωκεάνια πλάκα που αποτελεί μια μεγάλη λωρίδα από το "δάπεδο" του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα Νάζκα - το οποίο γεωγραφικά εξαπλώνεται σε δύο χώρες - το Περού και την Χιλή, θεωρείται πολύ δραστήριο αφού δίνει έναν ισχυρότατο σεισμό κάθε πέντε χρόνια και παράγει μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς.
Από αυτό το ρήγμα προήλθε ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην ιστορία της Γης, μεγέθους 9,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, το 1960.
Ο σεισμός του 1960 προκάλεσε τσουνάμι στη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Χαβάη. τις Φιλιππίνες, τη ανατολική Νέα Ζηλανδία, την νοτιοανατολική Αυστραλία και την Αλάσκα. Τότε τα θύματα του σεισμού έφτασαν τις 6 χιλιάδες ενώ το κόστος της καταστροφής υπολογίστηκε με σημερινή αξία στα 2,9 με 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Το 2010, την Χιλή έπληξε ένας ακόμα ισχυρότατος σεισμός, αυτή τη φορά μεγέθους 8, 8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος διήρκεσε τρία λεπτά. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής. Ο φονικός σεισμός του 2010 έγινε στο σημείο όπου συναντώνται οι δύο πιο ενεργές τεκτονικές πλάκες παγκοσμίως: της Νοτίου Αμερικής και της Νάζκα.
Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, η δόνηση σημειώθηκε στο ίδιο τεκτονικό ρήγμα που προκάλεσε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό του 2010, προειδοποίηση για τσουνάμι εξεδόθη σε 53 χώρες του κόσμου, τα θύματα του σεισμού έφτασαν τα 800 ενώ το μέγεθός του ήταν τόσο ισχυρό που υπολογίστηκε ότι μίκρυνε την ημέρα κατά 1,26 microseconds και μετακίνησε τον άξονα της γης κατά 7,62 εκατοστά.
'Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι ένα τσουνάμι που δημιουργείται στη Χιλή, από υποθαλάσσιο σεισμό λόγω της βύθισης της τεκτονικής πλάκας Νάζκα κάτω από την νοτιοαμερικανική πλάκα, μπορεί να φθάσει στην Χαβάη σε 15 ώρες και στην Ιαπωνία σε 22 περίπου ώρες.
Το τσουνάμι όταν διασχίσει τον ωκεανό έχει πολύ μικρό ύψος που συνήθως φθάνει το ένα μέτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία που διασχίζουν τον ωκεανό και συναντιούνται σε βαθιά νερά με το τσουνάμι όχι μόνο να μην παθαίνουν καμιά απολύτως ζημιά αλλά και οι άνθρωποι που είναι πάνω σε αυτά να μην αντιλαμβάνονται καν το τσουνάμι τη στιγμή και αφού περάσει από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου