Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ετοιμάζεται να εκραγεί το ηφαίστειο Nyamlagira στο Κονγκό!


Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι έχουν εκδώσει μια κατάσταση συναγερμού για την επικείμενη έκρηξη της δραστηριότητας του ηφαιστείου Nyamlagia, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από τα υπάρχοντα ενεργά ηφαίστεια στην Αφρική.

Έτσι, το ηφαίστειο Nyamlagira πρόκειται να εκραγεί, μετά από μια παύση 12 ετών.
Κατά την τελευταία έκρηξη του κοντινού Όρος Νιραγκόνγκο το 2002, εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σοβαρά από την έκρηξη, επειδή είχε εκτινάξει τέφρα λάβας που έφθασε μέχρι και 10 χλμ. σε υψόμετρο αέρα μέχρι 20-30 χιλιόμετρα του εδάφους.
Οι σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθυσμός της πόλης της Γκόμα δεν απειλείτε πραγματικά.
Προς το παρόν, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα  εκρήξεων του ηφαιστείου Nirogongo ενώ παραμένει μέτρια ήρεμο. Αλλά η λάβα εξακολουθεί να ρέει στο Nyamlagiry σε μέτριες ποσότητες, αν όχι προς την κατεύθυνση της Γκόμα, και κάτω από το αποθεματικό Virunga.
Τη νύχτα, φαίνεται η λάμψη του και  είναι σαφώς ορατή στις πλαγιές του βουνού, αλλά επίσης καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα εκπομπών θείου και τέφρας.
Και αυτό είναι δηλητηριώδες, η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον πληθυσμό της Γκόμα τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου