Οι επιστήμονες όμως προσπαθούν συνεχώς να ανακαλύπτουν και άλλους παράγοντες βλάπτουν την καρδιά μας, ώστε να μπορούμε να προστατευθούμε καλύτερα.
Δείτε τέσσερις από αυτούς που σίγουρα δε γνωρίζετε.
1. Χημικές ουσίες στα αντικολλητικά σκεύη
Μελέτες δείχνουν ότι τα υπερφθοροοκτανοϊκά οξέα (PFOA) συνδέονται άμεσα με την υπογονιμότητα, την υψηλή χοληστερόλη και την υπερκινητικότητα. Έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine παρουσιάζει την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και της καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ασχέτως ηλικίας, Δείκτη Μάζας Σώματος ή προϋπάρχουσας ασθένειας, τα άτομα που έχουν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα PFOA διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα PFOA δε βρίσκονται μόνο σε αντικολλητικά σκεύη αλλά και σε αδιάβροχα υφάσματα και σε συσκευασίες τροφίμων.
2. Η κλιματική αλλαγή
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία PM2.5. Τα σωματίδια αυτά προσκολλώνται στους πνεύμονες όταν εισπνέουμε. Είναι τόσο μικρά που δε συγκρατούνται από τα βιολογικά φίλτρα του οργανισμού και μεταφέρονται με αίμα σε κάθε σημείο του σώματος, συμβάλλοντας στη σκλήρυνση των αρτηριών.
3. Οι κονσέρβες
Μια τοξική ουσία που βρίσκεται σε εκατοντάδες αλουμινένιες συσκευασίες είναι η δισφαινόλη Α (BPA). Το χημικό αυτό διαταράσσει την παραγωγή ορμονών και συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού, την παχυσαρκία και την υπογονιμότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE έδειξε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης στη δισφαινόλη μπορεί να οδηγήσουν στην αρρυθμία και κατ’ επέκταση τον αιφνίδιο θάνατο.
4. Το μποτιλιάρισμα
Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του εμφράγματος. Υποστηρίζουν ότι τα άτομα που παγιδεύονται σε ένα μποτιλιάρισμα – είτε οδηγούν είτε είναι συνεπιβάτες σε ένα όχημα – αντιμετωπίζουν κατά 3,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου