Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το τεράστιο παγόβουνο Β31 που ανησυχεί τη NASA

Ένα τεράστιο παγόβουνο το οποίο έχει αποκοπεί από τον παγετώνα του Pine Island Glacier ο οποίος περιέχει το 10% του συνολικού πάγου της Ανταρκτικής απασχολεί τη NASA καθώς έχει αποκοπεί κινούμενο προς την ανοικτή θάλασσα.

Το παγόβουνο το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία Β31 με έκταση 660 τ. χλμ. και πάχος 500 μέτρων είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον πλανήτη. Αν και η διεργασία απόσπασης παγόβουνων από τους παγετώνες είναι τυπική και συμβαίνει κάθε 6 με 10 χρόνια στον συγκεκριμένο παγετώνα, εντούτοις η NASA παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία του παγόβουνου.
Αν και το Β31 δεν επηρεάζει προς το παρόν καμιά γνωστή γραμμή ναυσιπλοΐας εντούτοις η τροχιά που διαγράφει το κατευθύνει προς τα εκεί.
Η NASA παρακολουθεί το συγκεκριμένο συμβάν από το 2011 όταν εμφανίστηκε το πρώτο ρήγμα με αποτέλεσμα αυτό να μεγαλώσει και στη συνέχεια να προκαλέσει την αποκόλληση του Β31. Ταυτόχρονα όμως παρακολουθεί τον παγετώνα εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αυτός λεπταίνει ραγδαία και μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικούς παράγοντες της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης.
Αν και το παγόβουνο εάν λιώσει έστω και σε μια στιγμή δε θα προκαλέσει καμία άνοδο στην άνοδο της θάλασσας εάν συμβεί το ίδιο με τον Pine Island αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της στάθμης έως και 1,5 μέτρο. Παρά το γενικευμένο ενδιαφέρον η παρακολούθηση της πορείας του Β31 τους επόμενους 6 μήνες θα είναι δύσκολη καθώς πλησιάζει το χειμώνας κάτι που θα κάνει την παρατήρησή  του εξαιρετικά δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου