Τα μήκους 2,2 μέτρων σκάφη θα διασχίσουν 128.000 χιλιόμετρα στις πέντε «λεκάνες» των ωκεανών, φέροντας εξοπλισμό για τη μελέτη των ισχυρότερων ρευμάτων – στην ουσία πρόκειται για υποβρύχια «ανεμόπτερα» (gliders), τα οποία θα βασίζονται στα ρεύματα για την κίνησή τους, σε ταχύτητες περίπου 35 χιλιομέτρων την ημέρα.
Στην αποστολή θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς από όλο τον κόσμο, με δικά τους αντίστοιχα σκάφη, συνεισφέροντας τα δικά τους δεδομένα. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν στην ανάλυση της «συμπεριφοράς» των ρευμάτων και στον έλεγχο της αξιοπιστίας των μοντέλων που χρησιμοποιούνται πάνω στο αντικείμενο αυτή τη στιγμή. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μεταδίδονται στα κέντρα ελέγχου της αποστολής μέσω δορυφόρων της Iridium, κάθε φορά που ένα υποβρύχιο αναδύεται.
Η αποστολή, που ξεκινά αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της Oceanology International Conference στο Λονδίνο, θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2016. Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί μία συμβολική «επανάληψη» της ερευνητικής αποστολής του HMS Challenger το 1872. To κάθε σκάφος (Teledyne Webb-Slocum) αναμένεται να διανύσει 6.000 – 8.000 χιλιόμετρα.
«Η υγεία των ωκεανών μας είναι στα αλήθεια ένδειξη της υγείας του πλανήτη μας, και η Challenger Glider Mission θα παρέχει το είδος δεδομένων υψηλής ανάλυσης που χρειάζονται οι ερευνητές για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ωκεανοί» δήλωσε ο Ντέιβιντ Γουΐγκλσγουορθ, ανώτερο στέλεχος της Iridium.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου