Αν ψάχνετε απεγνωσμένα κάτι να σας ανεβάσει τη διάθεση μην
πάτε μακριά. Στην κουζίνα σας κρύβεται το μυστικό που θα σας κάνει να
νιώσετε καλύτερα ψυχολογικά. Ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν πέντε
τροφές που μπορούν να ανεβάσουν το κέφι στο λεπτό.
Ψάρια
Ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη είναι μία ουσία που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο, σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ.
Σαφράν
Όπως προέκυψε από μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, γυναίκες που λάμβαναν σαφράν, ανέφεραν μείωση κατά 50% των δυσάρεστων συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.
Μαύρη σοκολάτα για να μην τα βλέπετε μαύρα!
Σύμφωνα με το onmed, μόλις 40 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται.
Μακαρόνια
Οι υδατάνθρακες, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά βελτιώνουν και τη διάθεσή μας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Internal Medicine», οι άνθρωποι που για ένα έτος ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή.
Αλάτι
Ισως το γεγονός ότι μας «ανεβάζει», είναι και ο λόγος που συνήθως κάνουμε κατάχρηση. Πειράματα σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, έδειξαν ότι όσα στερούνταν το αλάτι, απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση.
Ψάρια
Ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη είναι μία ουσία που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο, σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ.
Σαφράν
Όπως προέκυψε από μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, γυναίκες που λάμβαναν σαφράν, ανέφεραν μείωση κατά 50% των δυσάρεστων συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.
Μαύρη σοκολάτα για να μην τα βλέπετε μαύρα!
Σύμφωνα με το onmed, μόλις 40 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται.
Μακαρόνια
Οι υδατάνθρακες, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά βελτιώνουν και τη διάθεσή μας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Internal Medicine», οι άνθρωποι που για ένα έτος ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή.
Αλάτι
Ισως το γεγονός ότι μας «ανεβάζει», είναι και ο λόγος που συνήθως κάνουμε κατάχρηση. Πειράματα σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, έδειξαν ότι όσα στερούνταν το αλάτι, απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου