Ωστόσο, οι ίδιοι επιμένουν ότι το συμπέρασμά τους ευσταθεί.
Συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η έρευνα αποτελούσε «μετα-ανάλυση», που επανεξέταζε 72 προηγούμενες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία.
Τώρα, η ερευνητική ομάδα παραδέχεται ότι εκτίμησε λανθασμένα τα ευρήματα μιας μελέτης για τα ω-3 λιπαρά οξέα, η οποία στην αρχική της μορφή ανέφερε ότι η κατανάλωσή τους δεν δείχνει να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Στη νέα έκδοσή της, όμως, γίνεται λόγος για σημαντική μείωση του κινδύνου.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Science», άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μετα-ανάλυση δεν έλαβε υπόψη δύο σημαντικές μελέτες για τα ω-6 λιπαρά οξέα, μια άλλη ομάδα ακόρεστων λιπών.
Παράλληλα, δεν λήφθηκε υπόψη ότι ορισμένα άτομα, που αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη, τα αντικαθιστούν με υδατάνθρακες αντί με ακόρεστα λίπη, κάτι που έχει βρεθεί πως δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Όπως σχολιάζει, τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Ουόλτερ Ουίλετ, η ερευνητική ομάδα «προκάλεσε τ��ράστια ζημιά».
«Πιστεύω πως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της μελέτης με ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ», επισημαίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου