Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Δείτε πώς θα είναι το Διαδίκτυο το 2025

Το 2025 το Διαδίκτυο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση μας για τον κόσμο και τους εαυτούς μας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την ιδιωτικότητα επιτρέποντας στους χρήστες να «κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη».

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη, που διεξήγαγαν το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center και το πανεπιστήμιο Elon.
Πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Διαδίκτυο θα είναι πανταχού παρόν και ενσωματωμένο στη ζωή μας – με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σήμερα με την ηλεκτρική ενέργεια.
«Το Διαδίκτυο θα μετατραπεί από ένα μέρος, όπου καταφεύγουμε για να αναζητήσουμε κάτι σε ένα μέρος, όπου απλά θα βρισκόμαστε. Δε θα χρειάζεται να μπούμε στο διαδίκτυο για να κοιτάξουμε κάτι. Θα είμαστε ήδη μέσα σε αυτό» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών της Πληροφορίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Joe Touch.
Η έκθεση αυτή ακολουθεί τη δημοσίευση μιας έρευνας, γύρω από το πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας το Διαδίκτυο τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε που ο Sir Tim Berners-Lee δημοσίευσε μια μελέτη προτείνοντας τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).
Μέχρι το 1989 το διαδίκτυο υπήρχε ήδη για περίπου δύο δεκαετίες, όμως δεν ήταν ευρέως προσβάσιμο.
Οι ιδέες του Berners-Lee έγιναν η βάση του τρόπου με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα, γράφει η Emily Siner στο npr.org.
Ποιες λοιπόν αναμένεται να είναι οι πιο σημαντικές επιπτώσεις από τη χρήση του Διαδικτύου από την ανθρωπότητα από τις μέρες μας μέχρι το 2025;
Δείτε παρακάτω τι προβλέπουν οι περίπου 1.800 άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα του Pew:
1. Το Διαδίκτυο θα μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε πληροφορίες γύρω από κάθε τομέα της ζωής μας και θα έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της συμπεριφοράς μας… διακινδυνεύοντας την ιδιωτικότητά μας.
«Θα έχουμε μια εικόνα για το πώς κάποιος περνά το χρόνο του, το βαθμό αφοσίωσής του στα χόμπι του, τους φίλους την οικογένειά του.
Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, πώς εδραιώνουμε την εμπιστοσύνη μας, πώς διαπραγματευόμαστε την αλλαγή, την αποτυχία ή την επιτυχία» ανέφερε η Judith Donath από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
«Τα πάντα θα είναι διαθέσιμα και τιμολογημένα στο διαδίκτυο. Η κυβερνο-τρομοκρατία θα γίνει κοινός τόπος. Η ιδιωτικότητα και η εμπιστευτικότητα θα ανήκουν πια στο παρελθόν» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Llewellyn Kriel, επικεφαλής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Αφρική.
Ορισμένοι προβλέπουν ότι το 2025, η ιδιωτική ζωή θα αποτελεί πολυτέλεια, την οποία θα απολαμβάνουν οι ανώτερες τάξεις.
2. Η διεισδυτικότητα του Διαδικτύου θα εισβάλλει και θα επεκτείνει τόσο την εκπαίδευση όσο και την άγνοια.
«Το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο ελέγχου του μυαλού» λέει ο Mikey O’Connor από το σωματείο Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).
3. Δε μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη πλήρως τις επιδράσεις του.
«Η μεγαλύτερη επίδραση του διαδικτύου είναι αυτή που ήδη γινόμαστε μάρτυρές της, αλλά θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο» είπε ο διευθυντής του τμήματος ερευνών του Centre for Internet and Society της Ινδίας, Nishant Shah.
«Οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις θα μπαίνουν πάντα εμπόδιο στο δρόμο του τι θα μπορούσε να συμβεί» λέει από τη δική του οπτική ο Anoop Ghanwani, μηχανικός της Dell.
«Η επίδραση των βιβλίων στην κοινωνία δεν είχε γίνει αντιληπτή παρά μόνο 100 χρόνια μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και εξέλιξη του Διαδικτύου, αναλογικά είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμη στο 1472 στα χρόνια του Γουτεμβέργιου.
Αρκεί κανείς να σκεφτεί τα 20 πρώτα χρόνια του Διαδικτύου και πώς έχει αλλάξει η ζωή μας μέσα σε αυτά. Πώς μπορεί κανείς να προβλέψει τα επόμενα 20;
Δε μπορεί» ανέφερε ο καθηγητής επιχειρηματικής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Jeff Jarvis.
tragiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου