Οι άντρες και οι γυναίκες με χαμηλούς χρόνους αντιδράσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, ακόμα κι αν είναι 20άρηδες ή 30άρηδες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι Βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι η έλλειψη εγρήγορσης μοιάζει να είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα.
Εκτιμούν επίσης ότι η βραδύτητα στις αντιδράσεις, η οποία ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο, πιθανώς αποτελεί ένδειξη γενικής εκφύλισης του σώματος.
Εάν, συνεπώς, επιβεβαιωθεί το εύρημά τους από περαιτέρω μελέτες, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους χρόνους αντίδρασης ως ένα γρήγορο και απλό τεστ αξιολόγησης της υγείας.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου, καθώς και από το University College του Λονδίνου (UCL).
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία από 5.134 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι σε ηλικία 20-59 ετών είχαν υποβληθεί σε τεστ χρόνων αντίδρασης.
Το τεστ αυτό είχε γίνει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή: έπρεπε να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που εμφανιζόταν στην οθόνη του ο αριθμός 0.
Οι εθελοντές είχαν κάνει το τεστ 50 φορές, για να καταγραφεί λεπτομερώς πόσο γρήγοροι ήταν στις αντιδράσεις τους.
Όσοι από αυτούς ήταν πιο αργοί απ’ όλους είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη 15ετία, με τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακό πρόβλημα να είναι αυξημένες κατά 36%.
Όσοι, εξάλλου, άλλοτε ήταν γρήγοροι στις αντιδράσεις τους και άλλοτε αργοί, διέτρεχαν κατά 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και κατά 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Οι κίνδυνοι αυτοί «είναι εφάμιλλοι με τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Οι χρόνοι αντίδρασης δεν συσχετίσθηκαν με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνου, αλλά φάνηκε να σχετίζονται ισχυρά με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ‘ όψιν όλοι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν με άλλους παράγοντες, όπως η ευφυΐα ή η ηλικία.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ένα απλό τεστ των χρόνων αντίδρασης στην ενήλικη ζωή μπορεί να προβλέψει την επιβίωση, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, καταγωγή και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρεθ Χάγκερ-Τζόνσον, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του UCL.
Και πρόσθεσε: «Είναι απλώς ένας παράγοντας κινδύνου, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες ουδείς τον λαμβάνει υπ’ όψιν. Είναι, όμως, πιθανόν η ταχύτητα με την οποία αντιδρά ο εγκέφαλος να αντανακλά την γενικότερη κατάσταση της υγείας - και αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε περαιτέρω».
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου