Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο μετεωρίτης του Τσέλιαμπινσκ [15 Φεβρουαρίου 2013]

Το πρωινό της δεκάτης πέμπτης Φεβρουαρίου του 2013 και κατά τις 9:15 ώρα Γιεκατερίνμπουργκ (3:15 ώρα Γκρίνουιτς) ένα μετεωροειδές εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, μετατράπηκε σε βολίδα και εξερράγη σε ύψος περίπου τριάντα χιλιομέτρων, σχεδόν πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Το ωστικό κύμα το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη προκάλεσε ζημιές στα τζάμια πολλών κτιρίων. Από το γεγονός προκληθήκαν εκατοντάδες μικροτραυματισμοί, κυρίως λόγω των σπασμένων τζαμιών.
Αν και το συμβάν έλαβε χώρα μερικές ώρες πριν την διέλευση του αστεροειδούς 2012 DA14 σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη (περίπου 30.000 χιλιόμετρα), ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με αυτόν και η εμφάνιση των δυο φαινομένων την ίδια μέρα αποτελεί σύμπτωση.
Η ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη (διάλυση) του μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 50 κιλοτόνοι ΤΝΤ, 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα.
Το μετεωροειδές υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο δεκαεπτά μέτρων και βάρος 10.000 τόνων. Είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο του οποίου έχει καταγραφεί η καταστροφή μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης μετά το αντικείμενο που εικάζεται πως προκάλεσε την Έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908.
Τις 16 Οκτωβρίου 2013 ανασύρθηκε από τη λίμνη που είχαν πέσει θραύσματα του μετεώρου ένα μετεωρίτη βάρους 570 κιλών.
Το θραύσμα βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων και όταν ανασύρθηκε έφτασε σε τρία κομμάτια. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί. Αποτελείται από χονδρίτη και βρέθηκαν σε αυτό αρκετές ποσότητές μετάλλου.
Η ρωσική τηλεόραση κάλυψε ζωντανά την επιχείρηση ανέλκυσης του μετεωρίτη. Το οπτικό υλικό δείχνει ένα βράχο 1.5 μέτρου, τον οποίο οι δύτες τύλιξαν με ειδικό κάλυμμα και τον ανέβασαν στην επιφάνεια.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και αφότου είχε μεταφερθεί στη στεριά, ο βράχος έσπασε σε τουλάχιστον τρία κομμάτια καθώς δεν άντεξε το σκοινί που τον μετέφερε. Η όλη δυσκολία του εγχειρήματος ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, λόγω του αυξημένου βάθους στο οποίο βρέθηκε ο βράχος.
Αμερικανοί επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα επιστημονικών παρατηρήσεων και φωτογραφιών κατοίκων του Τσελιάμπινσκ, δημιουργούν μονταρισμένο τρισδιάστατο μοντέλο της πτώσης του εν λόγω μετεωρίτη.
Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου