Η δημιουργία εικονικής πραγματικότητας είναι μία πολύπλοκη και πολυδάπανη διαδικασία. Ένας επιστήμονας από τη Βόννη δημιούργησε εύκολα και οικονομικά 3D γυαλιά μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.
Ο Στέφαν Βέλκερ, επιστήμονας πληροφορικής από τη Βόννη φορά ένα ζευγάρι τρισδιάστατων γυαλιών που έχει κατασκευάσει o ίδιος. Τα παρουσιάζει σε ένα βίντεο που έχει αναρτήσει ο ίδιος στο youtube. Οι τιμές των γυαλιών τριών διαστάσεων στην αγορά είναι κατά κανόνα υψηλές. Η ιδέα του νεαρού ερευνητή από τη Βόννη βασίζεται στη δημιουργία ανταγωνιστικών τρισδιάστατων γυαλιών σε προσιτές τιμές. Τα γυαλιά αυτά προσφέρουν «πρόσβαση» στην εικονική πραγματικότητα μέσω ευαίσθητων αισθητήρων πάνω σε μια ειδική συσκευή smartphone, που ενεργοποιούνται ανάλογα με την κίνηση του κεφαλιού του χρήστη.
Ηi-tech γυαλιά μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης
Ένα ζευγάρι 3D γυαλιών, σύμφωνα με τον Στέφαν Βέλκερ, μπορεί σήμερα να κατασκευαστεί εύκολα σε πολλά αντίγραφα, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το ηλεκτρονικό αρχείο που απαιτείται για την εκτύπωσή τους διατίθεται από τον ίδιο τον Βέλτερ δωρεάν στο διαδίκτυο. Είναι ανοιχτό σε όλους και, θεωρητικά τουλάχιστον, τέτοια γυαλιά μπορούν να αναπαραχθούν από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν 3D εκτυπωτή. Βέβαια μέχρι σήμερα, εκτυπωτές της τεχνολογίας αυτής δεν είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο, κάποιοι διατίθενται για δημόσια χρήση μόνο σε ειδικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κολωνίας.
Η διαδικασία εκτύπωσης περιλαμβάνει διάφορα στάδια μέχρι το τελικό προϊόν. Η τελική συγκόλληση των επιμέρους εξαρτημάτων είναι απλή και γρήγορη. Μόλις ο σκελετός είναι έτοιμος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί εύκολα να προμηθευτεί μέσω διαδικτύου τους κατάλληλους φακούς.
Όχι μόνο για παιχνίδια αλλά και για άλλες εφαρμογές
Μέχρι στιγμής ακριβά τρισδιάστατα γυαλιά είθισται να χρησιμοποιούνται από τους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα ειδικά εφέ ζωντανεύουν και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παίζει τα αγαπημένα παιχνίδια του με την ψευδαίσθηση ότι εισέρχεται σε μία νέα, εικονική πραγματικότητα. Το ίδιο μπορεί να κάνει τώρα κάποιος χρησιμοποιώντας τα οικονομικά 3D γυαλιά σε smartphone, τα οποία όπως λέει ο Ούλριχ Λαγκ από το Πανεπιστήμιο Κολωνίας, δεν υστερούν σε τίποτα από άποψη κατασκευής και απόδοσης από άλλα υβριδικά μοντέλα υψηλών προδιαγραφών. Βέβαια δεν λείπουν και οι παρενέργειες. Ο Λαγκ αναφέρει πως η υπερβολική χρήση αντίστοιχων τρισδιάστατων συσκευών επιφέρει παρενέργειες, όπως ναυτία, εξαιτίας των γρήγορων κινήσεων του κεφαλιού.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως αντίστοιχα οικονομικά τρισδιάστατα γυαλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά και στον βιομηχανικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ζωντανεύοντας εικονικά το μάθημα στην τάξη.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου