Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κρούσματα θανάτου από την εποχιακή γρίπη. Τι πρέπει να προσέχετε





Ανεβαίνει, όπως ήταν αναμενόμενο από τους ειδικούς, το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα το κύμα της γρίπης "άφησε" πίσω του και τους πρώτους δύο νεκρούς στην Αττική. Πρόκειται για δύο άτομα, ηλικίας 72 και 73 χρόνων, οι οποίοι είχαν επιβαρυμένο ιστορικό και αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο άνθρωποι που κατέληξαν στη ΜΕΘ, λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους, ήταν ανεμβολίαστοι, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής καταγράφονται πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης, με τους ασθενεις να νοσηλεύονται σε Εντατική.

Η Αττική ειναι η περιοχή που έχει δώσει αρκετά κρούσματα γρίπης, ενώ ακολουθεί η περιοχή της Λάρισας.

 
Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της πόλης νοσηλεύεται ένας ασθενής με επιπλοκές από τη γρίπη, ενώ αναφέρθηκαν περί τα έξι κρούσματα εκτός Μονάδας, σε κοινό θάλαμο.
 
Σε ό,τι αφορά τους ιούς της γρίπης, η εικόνα που έχουν οι ειδικοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι επικρατούν και οι δύο τύποι, ο λεγόμενος πανδημικος Η1Ν1, καθώς και ο τύπος Β.
Ο Kαθηγητής Παθολογίας Διαβητολογίας κύριος Νικόλαος Κ. Τεντολούρης μας μίλησε σχετικά: 
Νικόλαος Κ. Τεντολούρης

Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά γρίπης, την κλασσική εποχική γρίπη, που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε. Μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή επιδημίας και κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα.

Τώρα η γρίπη, στα μεν νέα άτομα, μπορεί να εμφανιστεί και να μην εμφανίσει σημαντικά συμπτώματα, σε άτομα όμως τα οποία είναι επιβαρυμένα και υπάρχουν ενδείξεις, θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο, διότι συνοδεύεται με νοσηρότητα και πολλές επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα άτομα που έχουν νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή βλάβη ή κάποια μεταμόσχευση, όπως επίσης και ηλικιωμένα άτομα, άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, είναι πολύ επιρρεπή στην γρίπη. Όπως σας είπα, οι πιο νέοι άνθρωποι μπορεί να περάσουν τη γρίπη πολύ ήπια με συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος. Παλιότερα, έχουμε δει, βέβαια, περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας σε νέα άτομα, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποια από αυτά τα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Είναι σημαντικό τα άτομα που είναι ευπαθή, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Η καλύτερη περίοδος να κάνει το εμβόλιο κανείς, είναι οι αρχές φθινοπώρου (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη).

Όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, και καλύτερα τα άτομα που είναι ευπαθή, τις κρύες μέρες και τις μέρες που έχουμε πολλά περιστατικά τα οποία μοιάζουνε με γρίπη, ακόμη και συμπτώματα απλού κρυολογήματος, να αποφεύγουν να μαζεύονται σε κοινούς και κλειστούς χώρους που μαζεύονται πολλά άτομα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, κάθε φορά που θα γυρίζουν στο σπίτι, να πλένουν τα χέρια τους απαραιτήτως. Η ασθένεια μεταδίδεται και με τα σταγονίδια, όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, αλλά κύρια πηγή μόλυνσης είναι τα χέρια.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου