Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε

dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε 
Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που είναι γνωστά για την ομορφιά τους, όπως για παράδειγμα το φαράγγι της Αντιλόπης ή η Βενετία. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που έγιναν διάσημα λόγω ενός και μόνο κτιρίου. Είναι το Κολοσσαίο για την Ρώμη αλλά και το Μπουρτζ Χαλίφα για το Ντουμπάι. Κτίρια που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, την μεγαλοπρέπεια και τον σχεδιασμό τους. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε..


1. Πύργοι Πετρόνας
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Οι Πύργοι Πετρόνας ή Δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας είναι ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Ήταν οι υψηλότεροι πύργοι του κόσμου από το 1998 ως το 2004, όταν τους ξεπέρασε το Ταϊπέι 101, αλλά παραμένουν οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι του κόσμου. Αποτελούν, μαζί με τον κοντινό Πύργο της Κουάλα Λουμπούρ, κεντρικά σημεία αναφοράς της Μαλαισιανής πρωτεύουσας.

2. Λευκός Οίκος
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Ο Λευκός Οίκος (White House) βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην 1600 Pennsylvania Avenue και έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του. Έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου ενώ οι φήμες λένε ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου βρίσκεται σε βάθος οκτώ με δέκα πατώματα μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο.

3. Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, πιο γνωστός ως Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, είναι μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους, η οποία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και αποτελεί το σύμβολό της. Την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού ζήτησε ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός και κτίστηκε μεταξύ των ετών 1555 και 1561 σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 1552. Ο θρύλος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ, μόλις τελείωσε ο Ναός, για να τον εμποδίσει να ξανακτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.

4. Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ (The Empire State Building) είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εμπάιαρ Στέιτ ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το υπό κατασκευή One World Trade Center.

5. Μπουρτζ Χαλίφα
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Το Μπουρτζ Χαλίφα, γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, βρίσκεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009. Συνολικά τα ρεκόρ του:
- Ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο: 828 μέτρα
– Ψηλότερη κατασκευή: 828 μέτρα
-Κτήριο με τους περισσότερους ορόφους: 160
– Γρηγορότερο Ασανσέρ: 64 χλμ/ώρα
– Υψηλότερο Παρατηρητήριο στον κόσμο: 124ο όροφος, στα 442 μέτρα.
– Πισίνα στον υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 76ος όροφος.

6. Κολοσσαίο
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αρχικά γνωστό ως το Αμφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Μπορεί η θεόρατη δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα.
Βρίσκεται στη ΝΑ. πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγούν με αγώνες το κοινό. Τα εν λόγω διαγωνίσματα ήταν ένα σύμβολο κύρους και ισχύος και ένας τρόπος για έναν αυτοκράτορα να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Οι αγώνες διαρκούσαν για μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και για αρκετές ημέρες στη σειρά. Συνήθως ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι. Κατά τη διάρκεια των μονομαχιών, θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα.

7. Τατζ Μαχάλ
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Το Τατζ Μαχάλ βρίσκεται στην Ινδία, και είναι κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Μουγκάλ Τζαχαν Αυτοκράτορας προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.
Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια. Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της Μουγκάλ (ινδομογγολικής) αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

8. Όπερα του Σίδνεϋ
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Η Όπερα του Σύδνεϋ βρίσκεται στο Σίδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σύδνεϋ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σύδνεϋ, το κτήριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από πολλά περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές, η όπερα είναι το σπίτι της όπερας της Αυστραλίας, θεάτρων του Σύδνεϋ και της συμφωνικής ορχήστρας του Σύδνεϋ.

9. Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι η έδρα της Βρετανικής μοναρχίας. Βρίσκονται κοντά στο Σαιντ Τζέιμς Παρκ στο Λονδίνο. Κατασκευάστηκαν το 1703 για λογαριασμό του Σέφιλντ, δούκα του Μπάκιγχαμ, και αγοράστηκαν το 1761 από τον βασιλιά της Αγγλίας, Γεώργιο τον Γ΄. Τα ανάκτορα διαθέτουν 600 δωμάτια, εκ των οποίων 19 είναι αίθουσες τελετών, 52 βασιλικά δωμάτια και δωμάτια προσκεκλημένων, 188 δωμάτια προσωπικού και 78 μπάνια. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τον εαυτό της έχει κρατήσει 12 δωμάτια και έτσι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο μεγαλύτερο μέρος των ανακτόρων. Τα δωμάτια και οι αίθουσες κοσμούνται με έργα τέχνης των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Βαττώ, Βαν Ντάικ κ.α. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό το 1993.

10. Flatiron Building
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
dinfo.gr - 10 διάσημα κτίρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε
Το Flatiron Building, ή Fuller Building, όπως ονομαζόταν αρχικά, βρίσκεται στον αριθμό 175 της Fifth Avenue στο δήμο του Manhattan, στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ένας πρωτοποριακός ουρανοξύστης. Μετά την ολοκλήρωση του, το 1902, ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην πόλη και ο μόνος ουρανοξύστης βόρεια της 14th Street.
Η γειτονιά γύρω από το κτίριο ονομάζεται Περιοχή Flatiron, από την παρουσία του κτιρίου, το οποίο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της Νέας Υόρκης. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί ορόσημο της Νέας Υόρκης το 1966, προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών θέσεων το 1979, και ορίστηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1989.
dinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου