Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

«Αναπόφευκτος» ο μαζικός αφανισμός θαλάσσιων ειδών

Η υγεία των ωκεανών υποβαθμίζεται ταχύτερα απ’ όσο εκτιμούσαν έως σήμερα οι επιστήμονες, οι οποίοι τώρα προειδοποιούν ότι ο μαζικός αφανισμός ειδών ενδέχεται να αποδειχθεί σχεδόν αναπόφευκτος, εν μέρει λόγω της οξίνισης, η οποία αποτελεί σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια.
Η σημερινή οξίνιση «είναι πρωτοφανής στην ιστορία της Γης. Εισερχόμαστε σε
αχαρτογράφητα ύδατα σε ό,τι αφορά την αλλαγή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την έκθεση των οργανισμών σε αφόρητη εξελικτική πίεση», αναφέρουν στη νέα έκθεσή τους οι επιστήμονες του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών (IPSO). «Ο νέος μαζικός αφανισμός ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει
Η έκθεση αναφέρεται σε πολυάριθμες απειλές για την υγεία των ωκεανών, από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων και την οξίνιση μέχρι τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί και άλλοι παράγοντες αρκούν για να προκαλέσουν μαζικό αφανισμό παρόμοιο με συμβάντα που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανισμών που κινδυνεύουν απειλώντας να συμπαρασύρουν πολλά είδη είναι τα κοράλλια. Η αυξημένη οξύτητα διαλύει τους σκελετούς ανθρακικού ασβεστίου στους υφάλους, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε λεύκανση που σκοτώνει τα φύκια, από τα οποία εξαρτώνται τα κοράλλια.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι σημερινές δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα δεν επαρκούν, καθώς μεσολαβούν αρκετές δεκαετίες μεταξύ της εκπομπής του άνθρακα και των επιπτώσεών της στους ωκεανούς, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι εκπομπές περιορίζονταν με ταχείς ρυθμούς, είναι πρακτικά αναπόφευκτη η περαιτέρω οξίνιση και άνοδος της θερμοκρασίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τις κυβερνήσεις να βάλουν «φρένο» στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στα 450ppm προειδοποιώντας για τεράστια επιδείνωση της οξίνισης μέσα στον αιώνα που διανύουμε, καθώς το CO2 θα απορροφάται από τον ωκεανό. Επίσης απευθύνουν έκκληση για πιο ουσιαστική διαχείριση των αλιευμάτων και δημιουργία μιας λίστας προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου