Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός για κλοπή ραδιενεργού υλικού στο Μεξικό

Συναγερμό έχει σημάνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) μετά την κλοπή φορτηγού που μετέφερε μια επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό στο Μεξικό.

Η εν δυνάμει επικίνδυνη ραδιενεργός ουσία προοριζόταν για ιατρική χρήση. Όπως γνωστοποίησε η IAEA “το ραδιενεργό φορτίο ήταν σωστά προστατευμένο, ωστόσο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο για κάποιον, εάν η προστασία αυτή αφαιρεθεί ή υποστεί ζημιά”.
Η κλοπή σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, αλλά η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε χθες για το συμβάν από την πυρηνική αρχή του Μεξικού (CNSNS).
Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε τη ραδιενεργό ουσία Κοβάλτιο 60, που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία και η οποία προερχόταν από νοσοκομείο της πόλης Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό. Το φορτηγό εκλάπη στο Τεποχάκο, μια πόλη κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
Η ραδιενεργός ουσία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συμβατικού πυρηνικού όπλου, ωστόσο, θεωρητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας “βρώμικης βόμβας”, η οποία συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργά ισότοπα.
Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τακτικά για τον κίνδυνο από τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ουσιών του τύπου  αυτού σε νοσοκομεία χωρίς επαρκή επιτήρηση.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου